Trump’ın tehdidine Kuzey Kore’den Guam yanıtı

Trump’ın tehdidine Kuzey Kore’den Guam yanıtı

Kuzey Kore, ABD Başkanı Donald Trump’ın Pyongyang’a yönelik yaptığı son sert uyarıyı reddetti.

Trump önceki günkü açıklamasında, “Kuzey Kore’nin Amerika’yı tehdit etmeyi sürdürmesi halinde dünyanın görmediği bir ateş ve öfkeyle karşılık göreceği” tehdidinde bulunmuştu. Aynı şekilde Pyongyang’dan da tehdit dozu yüksek açıklamalar geliyor.

Kuzey Kore’nin stratejik roket güçleri komutanı General Kim Rak Gyom devlet haber ajansı KCNA’ya yaptığı açıklamada, Trump’la sağlıklı bir diyaloğa girmenin mümkün olmadığını söyledi. Başkan Trump’ı “aklını kaçırmış” olarak niteleyen Kim, ona sadece mutlak gücün işleyebileceğini kaydetti.

General Kim ayrıca, askeri liderlerin Ağustos ayı ortasına kadar, batı Pasifik’te Amerika’ya ait Guam adasına doğru Hwasong-12 olarak bilinen orta menzilli dört füze fırlatma planını tamamlayacaklarını söyledi. Füzelerin, Japonya’yı geçip, Amerikan hava güçleri ve donanma tesislerinin bulunduğu adanın 30-40 kilometre açıklarına düşmesinin beklendiği belirtildi.

KCNA’nın haberine göre Kim, içerdiği detaylar açısından sıra dışı nitelikteki planın daha sonra Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’a sunulacağını ve “ondan emir bekleneceğini” söyledi.

Kuzey Koreli generalin açıklamaları, BM Güvenlik Konseyi’nin geçen hafta oybirliğiyle Pyongyang üzerinde yeni yaptırımlar getirilmesi kararının ardından iki ülke arasında gerilim dozu yüksek açıklamaların yeni bir halkasını oluşturdu.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de dün, Kuzey Kore rejiminin savaş başlatması halinde yok olma riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunmuş ve Pyongyang’ın nükleer silah peşinde koşmaya son vermesi gerektiğini vurgulamıştı.

Trump da dün Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, Amerika’nın nükleer cephaneliğinin, hiç olmadığı kadar güçlü ve kuvvetli olduğunu belirtmişti. Başkan olarak ilk talimatının “nükleer cephaneliği yenilemek ve modernleştirmek olduğunu” kaydeden Trump, “Ümit ederim ki bu gücü kullanmak zorunda kalmayız ama dünyanın en güçlü ülkesi olmadığımız bir zaman asla olmayacak” ifadesini kullanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.