Trump ‘Yeşil Kart’ çekilişini sona erdirmek isteğinde

Trump ‘Yeşil Kart’ çekilişini sona erdirmek isteğinde

Başkan Donald Trump, New York’ta 8 kişinin ölümüne, 11 kişinin yaralanmasına neden olan kamyonetli saldırının ardından, “liyakata dayalı bir göçmenlik” sisteminin uygulanması çağrısını yineledi.

Bu sabah olayla ilgili yeni Twitter mesajları paylaşan Trump, Yeşil Kart Piyangosu olarak da bilinen ABD Çeşitlilik Göçmen Vizesi programının kaldırılması gerektiği görüşünü yeniden vurguladı ve Demokratlar’ı hedef aldı.

Trump mesajında, saldırıyı düzenleyen kamyonet sürücüsünü kastederek, “Terörist, ülkemize ‘Çeşitlilik Vizesi Kura Programı” olarak bilinen, ‘bir Chuck Schumer harikası’ uygulama sayesinde geldi. Liyakata dayalı bir sistem istiyorum” diye yazdı.

Yetkililer, saldırganın 2010 yılında Özbekistan’dan yasal şekilde ABD’ye geldiğini açıklamıştı. Ancak Sayfullo Saipov adlı saldırganın Çeşitlilik Göçmen Vize Programı yoluyla gelip-gelmediği konusunda şu ana kadar bir bilgi verilmemişti.

Trump bu sabahki diğer iki Twitter mesajında da, “Liyakata dayalı göçmenlik (sistemi) için sıkı mücadele veriyoruz. Artık Demokrat Piyango Sistemlerine yer yok. Çok daha sert ve zeki olmalıyız” diye yazdı.

Başkan Trump, Fox News’da bir programda konuşan emekli albay Tony Shaffer’e atıfta bulunarak, “Albay Tonu Shaffer, ‘Senatör Chuck Schumer Avrupa’nın sorunlarını ithal etmeye yardımcı oluyor’ dedi. Bu çılgınlığa son vereceğiz” ifadesini kullandı.

Bu sözlere Schumer’den yanıt gecikmedi. Senato’daki Demokrat azınlığın lideri Chuck Schumer, Başkan Donald Trump’ı konuyu siyasileştirmek ve topluma bölücü tohumlar atmakla eleştirdi.

Schumer yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Göçmenliğin Amerika için iyi birşey olduğuna her zaman inandım ve inanmaya da devam ediyorum. Başkan Trump, ulusal trajedi anlarında hep yaptığı görüldüğü üzere konuyu siyasileştirmek ve Amerika’yı bölmek yerine, gerçek çözüm üzerinde; son bütçe teklifinde kesinti yapmayı önerdiği terörle mücadele bütçesine odaklanmalı. Başkan’ı, bu hayati önemde terörle mücadele bütçesine getirmek istediği kesintileri derhal geri almaya çağırıyorum.”

Bu arada FBI görevlileri ve polis, saldırganın yaşadığı belirtilen New Jersey eyaletinin Paterson semtinde incelemelerde bulunuyor.

Güvenlik yetkilileri, bu sabah erken saatlerde bir apartman binasının dışını kordon altına aldı. Yetkililer ayrıca bir garajın içinde arama yapıyor.

Apartmanın yöneticisi yerel medyaya yaptığı açıklamada, Saipov’in eşi ve iki çocuğuyla birlikte iki odalı bir dairede yaşadığını söyledi.

Kendisini sadece Ali olarak tanıtan kişi, 29 yaşındaki Saipov’a daireyi birkaç ay önce kiraya verdiğini anlattı.

Kendisini Saipov’un komşusu olarak tanıtan bir kişi de, Saipov’u sık sık caddenin köşesinde arkadaşlarıyla konuşurken gördüğünü belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.