Tillerson: Başkan değerler konusunda kendi adına konuşuyor

Tillerson: Başkan değerler konusunda kendi adına konuşuyor

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Charlottesville’deki ırkçı şiddet sonrasındaki açıklaması nedeniyle geniş bir kesimden tepki gören Başkan Donald Trump’ın değerler konusunda “kendisi adına konuştuğunu” söyledi.

Fox News’a konuşan Tillerson’a, Birleşmiş Milletler’de bir komisyonun Charlottesville’deki olaylarla verilen tepkiyle ilgili olarak Trump yönetimini eleştirmesi soruldu.

Tillerson, “Biz Dışişleri Bakanlığı’ndan Amerika’nın değerlerini dile getiriyoruz. Amerikan halkını, Amerika’nın değerlerini, özgürlüğe, dünya genelinde insanların eşit muamele görmesine olan bağlılığımızı temsil ediyoruz ve bu mesaj asla değişmedi” diye konuştu.

Trump, olaylar patlak verdikten sonraki açıklamasında bağnazlığı kınamıştı ancak şiddetten sadece beyaz ırkçıları değil “çok sayıda tarafı” sorumlu tutması nedeniyle yoğun biçimde eleştirilmişti.

Trump’ın görüşleriyle arasına mesafe koyup koymadığının sorulması üzerine Tillerson, “Ben söyleyeceğimi söyledim. Değerlerimiz hakkında hem kendi yorumlarımı hem yaptım hem de geçen hafta Dışişleri Bakanlığı’ndaki konuşmamda dile getirdim” diye konuştu.

Tillerson 18 Ağustos’ta yaptığı konuşmada ırkçılığı kınamış ve “nefretin bir Amerikan değeri olmadığını” vurgulamıştı. Tillerson, “Ten regine, etnik kökene, dini ya da siyasi görüşlere bakmaksızın, uzlaşı, karşılıklı anlayış ve saygı için çaba göstermeliyiz” demişti.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komisyonu geçen hafta ABD yönetimini, Charlottesville’den sonra ırkçı güdümlü suçlar ve nefret içeren konuşmaları reddetmeye çağırmış, bunu yapmadığı takdirde daha fazla ölümlere neden olan şiddet vakalarının meydana gelebileceği uyarısında bulunmuştu.

Tillerson’ın, “Trump’ın sözleri onu bağlar” yorumu sosyal medyada geniş yer bulurken, eski Dışişleri Bakanlığı müşaviri ve siyaset bilimci Eliot Cohen, Tillerson’a destek ifade ettiği bir Twitter mesajında, “Dışişleri bakanının ABD’nin başkanını sırtından bıçakladığına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.