Tayyip Erdoğan ve eşi de Bharara’nın Zarrab dosyasında

Tayyip Erdoğan ve eşi de Bharara’nın Zarrab dosyasında

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Reza Zarrab’ın kefalet başvurusunu yasal cevap süresinin son günü yanıtladı.

Mahkeme heyetine, tahliye talebinin neden reddedilmesi gerektiğine dair geniş bir dosya sunan Bharara, bu dosyada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın isimlerine de yer verdi.

Zarrab’ın kefalet başvurusunda listelediği bağışların büyük bölümünün Emine Erdoğan tarafından kurulan Togemder isimli derneğe yapıldığını hatırlatan Bharara, şüphelinin Erdoğan’ın da içinde bulunduğu üst düzey devlet görevlileriyle yakın ilişkileri bulunduğunu hatırlattı.

Bu ilişkileri sayesinde Türkiye’de Zarrab hakkında 2013 yılında hakkında açılan büyük çaplı yolsuzluk dosyasının kapatıldığını vurgulayan başsavcı, Zarrab hakkındaki soruşturmayı yürüten savcılara siyasi baskılarla dosyadan el çektirildiğinin ileri sürüldüğüne değindi.

Çok geniş maddi imkanlara sahip bulunan Zarrab’ın tahliyesi halinde yurtdışına kaçışının zor olmayacağını vurgulayan Bharara, hazırladığı dosyada Zarrab’ın sahip olduğu uçak, tekne ve botları fotoğraflarıyla listeledi.

Başsavcılık tarafından mahkeme heyetine sunulan dosyada ayrıca Zarrab’ın Türkiye, İran ve Makedonya vatandaşlığı bulunduğu hatırlatıldı. ABD’nin Makedonya ve İran’la suçlu değişimi anlaşması bulunmadığını kaydeden başsavcılık ofisi, Zarrab’ın bu ülkelere kaçması halinde geri istenemeyeceğini ifade etti.

Bharara tarafından hazırlanan dosyada, Zarrab’ın Türkiye’ye gitmesi durumunda ise suçlu değişimi anlaşması bulunmasına rağmen sahip olduğu üst düzey ilişkiler nedeniyle geri dönmesinin mümkün olmayacağı belirtildi.

Zarrab’ın avukatları tarafından yapılan 10 milyon dolarlık tahliye talebinin yetersiz olduğunu belirten Bharara, bu miktarın Zarrab tarafından sadece 2013 yılında dağıtılan rüşvet miktarının dahi üçte biri kadar olduğunu söyledi.

Zarrab tarafından yönetilen şirketlerin yıllık kazancının 10 milyar doların üstünde olduğunu hatırlatan Bharara, mahkeme öncesi görüşmede Zarrab’ın bu kazancın sadece çok küçük bir kısmını açıkladığını dile getirdi. Bharara ayrıca mahkeme heyetine Zarrab’ın bu görüşmede yakın zamanda ziyaret ettiği ülkelerle ilgili de yalan söylediğini, Suudi Arabistan, Lübnan ve Rusya seyahatlerini gizlemeye çalıştığını aktardı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.