Silikon Vadisi’nin müdürsüz alternatif okulu

Silikon Vadisi’nin müdürsüz alternatif okulu

Silikon Vadisi’nde yeni başlayan bir okul herkesin dikkatini çekmeye devam ediyor.

Bir “mikro okullar” sistemi ve eğitim yazılımı şirketi olan AltSchool kişiselleştirilmiş eğitim felsefesinden dolayı hem eğitimcilerin hem de yazılımcıların ilgisini üzerinde topluyor.

Altschool sistemi içerisinde geleneksel uygulamalardan çok farklı radikal uygulamalar var.

Okul öğretmenler tarafından idare ediliyor – geleneksel anlamda bir müdür yok. Çocuklara “sosyal-duygusal” beceriyi öğretmek okulun felsefesinin büyük bir kısmı.

AltSchool’un kurucusu Max Ventilla, başarılı AltSchool öğrencilerini, kendilerini ve çevrelerindeki insanları savunabilen, sınıf içerisinde özenli katkı sağlayıcılar olan, empati sahibi ve temsil arayan kişiler olarak tarif etmekte.

Altschool öğrencileri günleri resmi olarak başlamadan önce ne yapmak istediklerini seçiyorlar. Okul saat 9’da “sabah toplantısı” ile başlıyor. K-1 sınıfında çocuklar projeleriyle ilgili çalışmayı, okumayı ya da müfredat derslerinin yanındaki yoga veya yabancı dil gibi derslerden almayı seçebiliyorlar.

Müfredat yanındaki derslerde her sınıftan, her yaş seviyesinden öğrenci bulunuyor ve bu sınıflar öğrencilerin ilgilerine göre şekilleniyor. Toplantı için öğretmenler, öğrencilerini topluyor ve günlük programı yüksek sesle okuyorlar. Okul saat 3 gibi biterken, bir de kapanış toplantısı yapılıyor.

Yaklaşık 9’dan 11’e kadar öğrenciler öğretmenlerin belirlediği konular ve hedefler temelindeki çalışmalarla ilgileniyorlar. Bu çalışmalar arasında çalışma kağıtları, bulmacalar ve bazen çocuğa göre bilgisayarla ilgili bir proje yer alıyor.

K-1  sınıflarında öğrencilerinin sınıf çalışmalarında çok az teknoloji yer alıyor. Çoğunlukla ödev de verilmiyor.

Öğretmenler aynı zamanda şarkı söylüyor ve öğrencilerinden “iç özel seslerini” kullanmalarını istiyor. Ve bazı öğretmenler cinsiyetten bahsetmekten kaçınmak için “kızlar ve erkekler” yerine “arkadaşlar” kelimesini kullanmayı tercih ediyor.

Okulda yapılan çalışmalar teknolojiyle ilgili olmasa da, gelişimleri izlemek için iPad kullanılıyor.

Büyük öğrencilerin dizüstü bilgisayarları var. Altschool’un teknoloji platformu öğretmenlerin “Playlist” gibi araçlar sayesinde kişiselleştirilmiş eğitim vermesini kolaylaştırmak üzere tasarlandı.

Öğretmenler her bir öğrenci için bir çalma listesi (bir dizi çalışma) oluşturabiliyor. Ebeveynler de bu listeleri görüp, geribildirimleri ve öğretmenler ile öğrencilerden gelen fotoğrafları gün içinde gerçek zamanlı olarak takip edebiliyor.

Öğrencilerden bir hafta içerisinde 10 ila 25 iş ya da projeyi tamamlaması beklenebiliyor.

AltSchool’da tipik karne gelişimi farklı becerilere göre ölçüyor. Bazı açılardan AltSchool’un karnesi iş yerinde alabileceğinize benzer bir performans raporuna benziyor. Yeşil tam gelişimi simgelemek üzere, renkler yeterlik gücünü gösteriyor.

Okulda her sınıfa kameralar ve mikrofonlar konulmuş durumda. Öğretmenlerin öğretme şekillerini ve öğrencilerin bu şekillere nasıl cevap verdiğini gözden geçirebilmeleri için, okul gün içinde olanları kaydediyor.

Max Ventilla bu teknolojinin öğretmenlere, gün içinde yaşanan bir şeyi unutma ihtimallerinden dolayı endişe etmeden ders yapabilmeleri için “süper güçler vermeye” yardım ettiğini söylüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.