Sanders, Clinton’ı yakaladı mı?

Sanders, Clinton’ı yakaladı mı?

Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı yarışının anketlere göre bir hayli sıkı geçeceği görülüyor.

Yeni yayınlanan ve ABD genelinde yapılan ankete göre Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı yarışında eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı hiç de rahat bir önseçim beklemediği görülüyor.

Üç hafta öncesine kadar açıklanan anketlerde Clinton, parti içindeki rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders karşısında yüzde 30 farkla önde görülüyordu. Ancak bugün açıklanan yeni ankette Sanders, rakibi Clinton’ın çok az gerisinde.

Quinnipiac Üniversitesi’nin yaptığı kamuoyu yoklamasına göre ABD genelinde Clinton’a destek verenler yüzde 44 iken Sanders için bu rakam yüzde 42 olarak açıklandı.

Quinnipiac Üniversitesinin 16-20 Aralık tarihinde yaptığı son ulusal ankette Clinton’a destek yüzde 61 ve Sanders’a ise yüzde 30 şeklindeydi.

Sanders’ın Iowa önseçimlerinde Clinton ile neredeyse aynı oranda oy alması, parti tabanından aldığı desteği göstermesi açısından kritik öneme sahipti. Iowa başarısı Sanders için başkan adaylığı yarışında adeta doping etkisi yapmış görünüyor.

CUMHURİYETÇİLERDE TRUMP BALONU SÖNÜYOR MU?

Geçen aya kadar Cumhuriyetçilerde açık ara başkan adaylığı yarışında önde görünen ünlü işadamı Donald Trump, anketlerde yine birinci ancak oy kaybetmeye devam ediyor. İki güçlü rakibi ise yükselişte.

Trump, Aralık-Ocak aylarında muhafazakar parti içindeki önseçim yarışında anketlere göre destek oranı yüzde 40’dı. Quinnipiac Üniversitesi’nin aynı kamuoyu yoklamasına göre Trump, muhafazakar seçmen içindeki desteği yüzde 31’e inmiş durumda.

Iowa önseçiminin galibi başkan aday adayı Teksas Senatörü Ted Cruz’un yüzde 22 oy alacağı ankette belirlenirken, son haftalarda yükselişte olan Florida Senatörü Marco Rubio ise yüzde 19 ile üçüncü sırada yer aldı.

Cumhuriyetçi Parti’nin diğer başkan aday adaylarından emekli doktor Ben Carson yüzde 6 diğerler aday adayları ise yüzde 3’ün altında olduğu dikkat çekti. Anket, muhafazakar seçmenlerin yüzde 9’unun henüz bir başkan aday adayı için karar kılamadığını da ortaya çıkardı.

Anket ülke genelinde bin 125 kayıtlı seçmen ile 2-4 Şubat tarihleri arasında telefon ile görüşülerek hazırlandığı açıklandı. Anketin yanılma payının artı-eksi yüzde 4.5 olduğu dile getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.