NSA Kasım’a kadar telefonları dinlemeye devam edecek

NSA Kasım’a kadar telefonları dinlemeye devam edecek

Washington’da bir federal mahkeme, Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Kasım ayına kadar milyonlarca Amerikalının telefon konuşma kayıtlarını saklamaya devam etmesine karar verdi.

Mahkeme, kararına gerekçe olarak da NSA’in telefon kayıtlarını saklamaya ilişkin Kongre’den çıkarılan yasanın Kasım’da yürürlüğe gireceği hatırlatıldı.

D.C Temyiz Mahkemesi’nin NSA’in toplu telefon kayıtlarını saklaması yolunda verdiği karar, 2013 yılında bir alt mahkemenin aldığı kararla da çelişti. Kongre’de Haziran sonunda NSA’in toplu telefon kayıtlarını saklamaya son vermesi yolunda yasa çıkarmıştı.

‘‘Vatan Severlik Yasası’’ (Patriot) kapsamında Bush hükümeti tarafından NSA, ABD vatandaşlarının da telefonlarının dinlenmesi ve kayıtlarının saklanması yolunda gizlice yetki verilmişti.  Ancak bu gizlilik Edward Snowden’ın NSA ile ilgili gizli belgeleri dünya kamuoyu ile paylaşmasıyla ortaya çıkmıştı.

Haziran sonunda Kongre’nin çıkardığı yasa gereği NSA 29 Kasım tarihinden itibaren büyük telefon şirketlerinin datalarına girerek buradaki kayıtları saklayamayacak.

2013 yılında bir alt mahkeme NSA’in milyonlarca ABD’nin telefon kayıtlarını saklamasını Anayasa’ya aykırı bulmuştu ve uygulamaya son vermesi kararı vermişti. Fakat, bir başka mahkeme de bu kararın durdurulması yönünde karar almıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.