New York saldırganı hakim karşısına çıktı

New York saldırganı hakim karşısına çıktı

New York’ta kamyonetli saldırı düzenleyerek 8 kişinin ölümüne neden olan Özbek göçmen ilk kez hakim karşısına çıktı. Tekerlekli sandalyeyle duruşma salonuna giden 29 yaşındaki Sayfullo Saipov’a federal savcılarca terör suçlamaları yöneltildi.

Bunlar arasında terör örgütüne materyal destek sağlamak ve motorlu araçların imhası gibi suçlamalar bulunuyor.

FBI’ın ayrıca, ikinci bir Özbek dahil olmak üzere, Saipov’un planları hakkında bilgi sahibi olabilecek kişileri sorguladığı belirtildi.

FBI önce, Saipov’la ilişkili olduğunu söylediği Muhammadzoir Kadirov adlı bir kişi için arama emri çıkardı ve hemen sonra kendisini bulduğunu açıkladı. Associated Press Ajansı’na konuşan bir yetkili, Kadirov’un Saipov’un arkadaşı olduğunu ve olayda bir rol oynamamış olabileceğini, Saipov’un çok arkadaşı bulunmadığını kaydetti.

Kayıtlara göre, Saipov, kendisini sorgulayan görevlilerden, hastane odasında IŞİD bayrağı asılmasını istedi ve “yaptığından dolayı kendisini iyi hissettiğini” söyledi.

Başkan Donald Trump bu ayrıntılara Twitter üzerinden sert yanıt verdi.

“Ölüm cezasına çarptırılmalı”

Trump, mesajında “NYC (New York City) teröristi, hastane odasında IŞİD bayrağı asılmasını istediğine göre mutlu. 8 kişiyi öldürdü, 12 kişiyi yaraladı. Ölüm cezasına çarptırılmalı” diye yazdı.

Daha sonra başka mesajlar da paylaşan Trump, “NYC teröristini Guantanamo’ya göndermeyi çok isterdim ama istatistiksel olarak bu süreç federal sistem üzerinden gitmeye göre çok daha uzun sürüyor. Onu ayrıca korkunç cinayeti işlediği yerde tutma konusunda uygun birşey var. Hızlı hareket etmeli. Ölüm cezası” dedi.

Saipov hastanedeki yatağından sorgu görevlilerine ifadesinde, saldırıyı haftalardır planladığını ve cep telefonundan IŞİD videoları izledikten sonra ilham alıp planlarını hayata geçirmeyi kararlaştırdığını belirtti.

Saipov’un kiraladığı kamyonetten çıkan iki cep telefonundan birinde 90 civarında video ve 3 bin 800 civarında da fotoğraf yer aldığı, bunların birçoğunun IŞİD propagandası ve şiddet görüntüleri içerdiği kaydediliyor.

Mahkeme kayıtlarına göre, Saipov özellikle IŞİD lideri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin “Irak’ta Müslümanlar’ın öldürülmesi karşısında ABD ve diğer ülkelerdeki Müslümanlar’ın ne yaptığını” sorgulayan videosundan etkilendiğini anlattı.

İkinci cep telefonundaki internet kullanım kayıtları da soruşturmayı yürüten yetkililere Saipov’un saldırı öncesindeki faaliyetleri hakkında önemli ipuçları sağladı. Saipov’un Ekim ayı içinde farklı günlerde araç kiralama ve Cadılar Bayramı aramaları yaptığı ortaya çıktı.

New York Emniyet Müdür Yardımcısı John Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, olay yerinde Saipov’la bağlantılı Arapça yazılı notlar bulunduğunu söyledi.

Miller, “Notlarda semboller ve kelimeler vardı. Ancak notların ana fikri, IŞİD’in sonsuza kadar varolacağı şeklindeydi” dedi.

Yetkililer, Saipov’la IŞİD’le alakalı materyaller içeren sosyal medya hesapları arasında bağlantılar tespit etti. Ancak şu ana kadar IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

“Değerlerimize saldırıldı”

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, saldırının “terörizm tanımına girdiğini” vurgulayarak, “Bu, değerlerimize bir saldırıydı” dedi.

Blasio, şu anda kente yönelik “ilave ya da inandırıcı” bir tehdit olmadığını belirterek, New York sakinlerini “güçlü, onurlu, dirençli” olmaya, tüm dünyaya “terörden etkilenmediklerini” göstermeye çağırdı.

New York Valisi Andrew Cuomo da daha önce CNN’e yaptığı açıklamada, Saipov’u “ahlaksız bir korkak” olarak nitelemiş ve “Amerika’da radikalleştiğini” söylemişti.

Son yıllarda Batı ülkelerinde araçlarla düzenlenen terör saldırılarında artış gözleniyor.

Partiler ötesi bir araştırma kuruluşu olan New America, 2014’ten bu yana 15 araçlı saldırı düzenlendiğini ve 140’ı aşkın kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev de, New York’taki saldırıyı zalim ve acımasızca olarak niteleyerek, hükümetinin soruşturmaya her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.

Bu arada New York Polis Teşkilatı da, tedbir olarak kent genelinde polis sayısını arttıracaklarını açıkladı.

Photo: Twitter

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.