NATO’dan Türkiye mesajı

NATO’dan Türkiye mesajı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO olarak bölgedeki gelişmeleri yakından izlediklerini ve Türkiye’nin yanında olduklarını söyledi. Stoltenberg, terörle mücadele konusunda Türkiye’ye “ellerinden geldiğince” yardım ettiklerini, ancak NATO olarak “güvenli bölge” çalışmalarının bir parçası olmadıklarını söyledi.

Türkiye’nin çağrısı üzerine toplanan NATO Konseyi toplantısının ardından kısa bir açıklama yapan Stoltenberg, düzenlediği basın açıklamasında şu bilgileri verdi:

“Türkiye’ye yapılan terörist saldırıdan sonra gelişmeleri konuştuk, bu gelişmelerden sonra ne gibi güvenlik önlemleri alacağımızı müzakere ettik. Bütün müttefiklerimiz Türkiye ile dayanışma içindedir. Terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Türk hükümetine ve Suruç’taki kurbanların ve diğer askere ve polise yönelik saldırıların kurbanların ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Terör NATO ülkelerine karşı ve uluslararası istikrara ve refaha karşı yöneltilmiş bir tehdittir. NATO bu mücadelenin bir parçasıdır. Bütün müttefiklerimiz IŞİD’e karşı mücadele eden uluslararası koalisyonun bir parçasıdır.”

NATO’nun bugünkü toplantısının “Türkiye ile güçlü bir dayanışma içinde” olduğunu gösterdiğini vurgulayan Stoltenberg, “NATO olarak, Ortadoğu’daki gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz” dedi ve ekledi:

“Bütün müttefiklerimiz Türkiye’ye güçlü desteklerini açıklamışlardır. Türkiye ile birlik ve dayanışma içindeyiz. Bütün müttefiklerimin terörün bütün biçimlerini güçlü şekilde kınamaktadır. Türkiye bizden herhangi bir ek askeri destek talebinde bulunmadı. Türkiye yetenekli bir orduya sahip ve müttefiklerimiz içinde 2. büyük orduya sahip. “

Stoltenberg, Afganistan, Ürdün ve Tunus örneğini de vererek, “Bütün NATO müttefikleri IŞİD’le mücadele ve uluslararası koalisyon ile farklı şekillerde ittifak içindedir. Buna ek olarak NATO ülkelerin tek başına terörle mücadele kapasitelerini geliştirmelerine destek vermektedir” dedi.

Stoltenberg, Türkiye ve Suriye arasında düşünülen “güvenli bölge” konusundaki bir soruyu yanıtlarken de, bu çalışmanın ABD ile Türkiye arasında sürdürüldüğüne işaret ederek, “NATO bu çalışmaların bir parçası değildir. Bu ABD ve Türkiye ile iki taraflı müzakere edilen bir durumdur. Türkiye’nin IŞİDle mücadele konusunda artan çabalarını bu konuda memnuniyetle karşılıyorum” diye ekledi.

Stoltenberg, toplantı öncesi yaptığı açıklamada da, Türkiye’nin toplantıyı ciddi güvenlik sorunu nedeniyle istediğini vurguladı ve “NATO gelişmeleri yakından izliyor; müttefikimiz Türkiye’nin yanında güçlü bir dayanışma içinde duruyoruz” diye ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.