Körfez’de Katar krizi

Körfez’de Katar krizi

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Libya, Yemen ve Maldivler terörü desteklediği gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı.

Söz konusu ülkeler, diplomatik temsilcilerini Katar’dan çekeceklerini, bölgeye yönelik hava ve deniz trafiğini de kapatacaklarını açıkladı.

Bölgedeki havayolu şirketleri, Suudi, Emirates ve Etihad, Katar’a uçuşları askıya alacaklarını belirtirken, Katar Havayolları da Suudi Arabistan’a uçuşları durdurduğunu açıkladı.

Yemen hükümetini desteklemek amacıyla yürütülen savaşta, koalisyona liderlik eden Suudi Arabistan, Katar güçlerinin savaştan çekileceğini de açıkladı.

Suudi devletine ait olan SPA haber ajansı, Katar’ın bölgedeki istikrarı bozan IŞİD, el-Kaide, Müslüman Kardeşler dahil birkaç terör ve mezhep gruplarına kucak açtığını ve bu grupların mesajlarını medyası aracılığıyla yaydığını bildirdi.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, önlemlerin adaletsiz ve temelsiz suçlamalara dayandığı kaydedildi.

Açıklamada, “Katar yalan haberlerle kışkırtma kampanyasına maruz kalmıştır, bu da devlete zarar vermek için önceden kötü niyetleri olduğunu kanıtlamıştır” denildi. Söz konusu ülkelerin Katar üzerinde kontrol kurmaya çalıştığı da belirtildi.

Amerika taraflara ‘görüşün’ dedi

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, son gelişmenin teröre karşı sürdürülen savaşı bölgesel ve küresel çapta etkileyeceğini sanmadığını söyledi. Tillerson, taraflara anlaşmazlıklarını görüşerek çözme çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı, Amerika’nın, Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin birleşik olarak kalmasının önemine inandığını vurguladı.

Tillerson, “Bence bölgede bir süredir rahatsız edici etkenlerin arttığını görüyoruz, ülkeler bu farkılıklara değinmek için bunu bir başka boyuta taşıdılar” dedi.

Amerika’nın Katar Büyükelçisi Dana Shell Smith, bugün, Ekim 2016’da Twitter’dan yaptığı, Katar’ın terörle mücadele çabalarının finansmanına Amerika’nın destek verdiği yönündeki açıklamasını paylaştı.

Amerika Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın Katar’da büyük bir üssü bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.