Kore’de devlet başkanının görevden alınması oylanacak

Kore’de devlet başkanının görevden alınması oylanacak

Güney Kore Parlamentosu’nda yarın tarihi bir oylama olacak. Koreli milletvekilleri, Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin görevinden alınıp alınamamasına karar verecek.

Muhalefet partileri alınması yönünde oy kullanacaklarını önceden bildirirken, iktidardaki Seanuri Partisi’nden ise çatlak sesler çıkmaya başladı. Şahin kanat Park’ı kollayacaklarını açıktan ifade ederken, merkeze yakın muhafazakar kanat ise Park’ın siyasi ömrünün bittiğini düşünüyor. Bu yüzden yarın ki seçimde nasıl bir sonuç çıkacağı ise merak konusu.

Güney Kore Parlamentosu’nda 300 koltuk bulunuyor. Muhalafetteki bağımsızlar 7, Adalet Partisi 6, Halkın Partisi 38, Birlikte Demokrasi Partisi ise 121 koltuğa sahip. Devlet Başkanı Park’ın görevden alınması için meclisten 200 oy çıkması lazım. Bu yüzden Park’ın geleceği Saenuri Parti’deki 28 oya bağlı. Bu yüzden yarınki oylamada Park’ın lehinde bir sonuç çıkması da ihtimaller içinde.

Koreli muhalefet vekilleri, yarınki meclis oylamalarında Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin görevden alınması yönünde bir sonuç çıkmaması halinde tümden istifa edeceklerini duyurdu. Öte yandan halk Saenuri Partisi Genel Merkezi’nin önünde protesto gösterileri yapmaya başladı.

Yarınki meclis oylamasında Park’ın görevden alınması yönünde sonuç çıkarsa, artık gözler Anayasa Mahkemesi’ne çevrilecek. Meclisteki sonuçtan sonra Devletbaşkanı Park’ın yetkileri başbakana geçerken, en fazla 6 aya kadar Anayasa Mahkemesi’nin kararı onayıp onamayacağı beklenecek. Onandığı durumda ise 2 ay içinde seçimlere gidilecek.

Anayasa Mahkemesi’nin görevden alınma kararını onamaması da ihtimaller içinde yer alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.