Kırım Tatarları’nın lideri Kırımoğlu, Türk medyasından şikayetçi

Kırım Tatarları’nın lideri Kırımoğlu, Türk medyasından şikayetçi

Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye’de bir kısım medyanın Kırım Tatarları ile ilgili yayınladıkları haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

BM de bir basın toplantısı düzenleyen Kırımoğlu, bölgede devam eden çatışmaların halkı tedirgin ettiğini, Kırımlıların sorunun biran önce çözülmesini arzuladıklarını dile getirdi. Kırım Tatar Meclisi eski başkanı ve 1998’den beri Ukrayna Parlamentosu üyesi olan Kırımoğlu, Kırım Tatarları’nın bölgede yaşadığı sıkıntıları Birleşmiş Milletler’e taşıdı.

16 Nisan 2014 itibariyle Kırım’a girmesi yasaklanan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgalden sonra bölgede totaliter rejimin hakim olduğunu, herhangi bir özgürlüklerinin kalmadığını söyledi. Kırımoğlu, dini gruplar arasındaki diyalogun çok gerilediğini, dini değerlerine bağlı olanların ise baskı gördüğünü iddia etti. Ukrayna’nın bir zamanlar turist merkezi olduğunu ancak son yaşanan olaylardan sonra adeta askeri üs haline geldiğini aktardı. Bölgede yaşanan çatışmaların halkı tedirgin ettiğini dile getiren Mustafa Kırımoğlu, Kırım Tatarları’nın sorunlarının biran önce çözülmesini arzuladıklarını ifade etti.

Kırım’da 4 binden fazla iş yerinin işgal edildiğini kaydeden Kırımoğlu şöyle konuştu; “Bölgede yaşayan insanlar kendi gelirlerini sağlayamıyorlar. Rusya’dan yardım alanlar var. Elektrik ve suyun yüzde 80’i Ukrayna’dan geliyordu. Ukrayna iflas ederse, ordaki durum çok daha kötü olur. Rusya’dan her türlü yardım gelebilir ama ordan gelen her şey çok maliyetli olur. Kırım halkı, işgalin sonlandırılması için bütün zorluklara katlanmaya hazır.”

Aylardır bölgede yaşanan savaş sebebiyle 20 bin insanın topraklarını terk ettiğini belirten Kırımlı lider, bunların yarısından çoğunun Kırım Tatarları olduğunu ifade etti. Rusya’yı savunan insanların bölgedeki etkilerinin azaldığına dikkat çeken Kırımoğlu, “Şu anda bir referandum olursa ancak halkın yüzde 20’si Rusya’ya katılmayı kabul eder. Ama kimse referandum yapmak istemiyor” iddiasında bulundu. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bölgede halen 208 bin Kırım Tatarı’nın yaşadığını, bunun da nüfusun yüzde 14’ünü oluşturduğunu kaydetti.

SABAH GAZETESİNİ ELEŞTİRDİ

Toplantı sonrası Zaman Amerika’nın sorularını cevaplayan Mustafa Kırımoğlu, Türkiye’nin bu süreçte daha kararlı olmasını beklediklerini belirtti. Kırımoğlu, Türkiye’de Kırım Tatarları ile ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığından yakındı. Mustafa Kırımoğlu şunları söyledi: “Ama Türkiye’de galiba Rus istihbaratı çok iyi çalışıyor. Bazı zamanlar görüyoruz, bazı gazetelerde -mesela Sabah gazetesinde- öyle yayınlar yapıyorlar ki sanki Kırım Türkleri çok mutluymuş onların topraklarının işgal olduğundan… Bunlar çok üzücü olaylar. Biz ümit ediyoruz ki Türkiye’nin bütün yayın organları bu gerçekleri yayınlar. Türk halkını böyle sahte yayınlarla aldatmazlar.”

Türkiye’nin, Avrupa Birliği ile ABD’nin yaptırımlarına destek vermesini beklediklerini belirten Kırımoğlu, “Kırım Tatarları’na karşı büyük baskı var. Kırım Tatarı Milli Meclis’ine karşı büyük bir baskı var. Elbette bunların Türkiye’nin gündeminde olması lazım.” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’DAN DESTEK İSTEYECEK

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşeceği ve kendisine Türkiye’nin Ukrayna ile ilgili ne gibi adımlar atacağını soracağını ifade etti. Kırımoğlu, “Kırım’ın işgalden kurtulmasının öncelikle Ukrayan’ın hem ekonomik hem de askeri yönden güçlenmesi demektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.