İşte kadınların daha uzun yaşamasının sırrı

İşte kadınların daha uzun yaşamasının sırrı

Kadınlar erkekler kadar cesur olmadıkları ve sosyal ilişkileri daha güçlü olduğu için daha uzun süre yaşıyorlar. Uzmanlar erkeklerin biyolojik ve sosyolojik olarak dezavantaja sahip olduklarını belirtiyor.

Rapora göre, 2012 yılında doğan bir kız bebeğin 81,2 yaşında, erkek bebeğin ise bundan 5 yıl daha az yaşayıp 76,4 yaşında öleceği tahmin ediliyor. Bilim adamlarına göre, erkeklerin biyolojik ve sosyolojik olarak dezavantaja sahip olduklarını söyledi. İşte kadınların erkeklerden uzun yaşamasının nedenleri:

Kadınlar ana rahminde daha dirençli: Erkeklerin anne rahmindeki enfeksiyonlara ve diğer sorunlar karşısında ölüme daha yatkın olduklarını söyleyen bilim adamları, doğumdan önce erkeklerin fiziksel olarak gelişimlerinin de kızlardan daha yavaş olduğunu belirtti. Bu nedenle az gelişmiş akciğer ya da beyin fonksiyonlarına bağlı olarak erken doğduklarında erkek bebeklerin ölüm riskleri daha fazla.

Kadınlar daha az gözüpek davranıyor: Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre kasıtsız yaralanmalar erkekler arasındaki üçüncü ölüm nedeniyken kadınlar arasında ise 6’ıncı ölüm nedenidir. Sorumluluk ve risk hesaplamayla ilgili olan beynin ön lobu erkeklerde kadınlardan daha yavaş gelişiyor. Sonuç olarak erkekler kendilerini daha fazla riske atıyorlar.

Kadınlar kalp hastalığından daha geç yaşta ölüyorlar: Kalp hastalığı hem kadınlar hem de erkekler için birincil ölüm nedenidir. Fakat erkeklerde kalp hastalığı 30-40’lı yaşlarda gelişiyor ve ölüme yol açıyor. Kadınlarda ise bundan 10 yıl daha geç gelişiyor. Kadınlar menopoza kadar kalp hastalığından korunuyorlar. Çünkü östrojen hormonu kadınların damarlarını sağlam ve esnek olmasına yardım ediyor.

Kadınların sosyal ağları daha güçlü: Arkadaşlar iyi bir ilaç gibidir. 2010 yılında Brigham Young Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, güçlü sosyal bağları olan insanların çok az sosyal bağı olanlara göre, ölme riski yüzde 50 azalıyor. Erkeklerin çoğunun streslerini ve endişelerini içine attıklarını söyleyen Legato, kadınların ise başkalarıyla paylaştığını belirtiyor. Ancak yapılan birçok araştırmaya göre, evli erkekler daha sağlıklı ve uzun yaşıyorlar.

Kadınlar sağlığına dikkat ediyor: Erkekler yıl içinde kadınlardan yüzde 24 daha az doktora gidiyorlar ve kolesterol testinden yüzde 22 oranında daha çok kaçarlar. Erkeklerin yüzde 28’inin düzenli olarak gittikleri bir doktoru bile yok. Erkeklerin çoğu hastalıkları reddeder ve belirtileri küçümser çünkü doktora gitmek istemezler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.