Her şeylerini bırakıp kaçtılar

Her şeylerini bırakıp kaçtılar

Irak-Şam İslam Devleti’nin ele geçirdiği Musul’dan kaçan yüz binlerce insan Kürt Bölgesi’ne sığındı. Canlarını kurtarmak için hayatları boyunca elde ettikleri tüm kazanımları ve hatta en yakınlarını geride bırakan insanların gözleri yaşlı.

Kürt Bölgesi’ne gelen birçok insan akrabalarının yanına yerleşti. Biraz parası olanlar otellerde kalıyor fakat bu durumu uzun süre devam ettirmeleri mümkün değil.

Dohuk şehri yakınlarındaki Alkuş’ta 150 kişi köy okuluna sığınmış. On çocuk annesi Fevziye Abbas, Musul’dan gece yarısı kaçarken yanına sadece kimliğini alabilmiş. Abbas, “Çocuklarım korkudan ağlıyordu. Evden ayrılmak istemiyorlardı. Bazıları o kadar hastaydı ki yürümeye dahi mecalleri yoktu. Ama ayrılmaya kararlıydık.” diyor.

Köy okulunda; evlerini, davarlarını, tarlalarını ve ürünlerini geride bırakan 20 aile kalıyor. Musul’a dönebilseler bile mallarını bulamayacaklarını biliyorlar. Çiftçilikle uğraşan Taki Ali, başına böyle bir şeyin geleceğini hiç düşünmediğini söylüyor. “Mülteci olmak, her şeyi geride bırakmak zorunda kalmaktan daha kötü bir şey yok. Hayatım boyunca elde ettiğim birikimim gitti. Hatta çocuklarımın geleceği de. Şimdi sıfırdan başlamak zorundayız.” diye konuşuyor.

Kalacak yer bulamayanlar ise bir hafta önce kurulmaya başlanan Germeva kampına yönlendirilmiş. Musul-Dohuk yolu yakınındaki geçici kamp, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) desteğiyle kurulmuş. 7 kişilik ailesiyle kampa sığınan Emel Mahmud İsmail, gözyaşlarını tutamıyor. “Musul’da kiracıydık ama güzel bir hayatımız vardı. Her sabah birlikte kahvaltı yapardık. Şimdi ailem parçalandı.” diyen 44 yaşındaki Emel, kızlarının burada, fakat oğlunun başka bir yerde olduğunu anlatıyor. Emel, “Kocam ise hasta ve kederli.” diye ekliyor.

UNHCR görevlisi Erdoğan Kalka, Musul’dan kaçan Iraklılar için bin çadırlık alanda şu ana kadar 300-400 çadır kurulduğunu ifade ediyor. Dohuk’ta akrabası ya da yakını olmayanlar buraya yönlendiriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.