[Haber-İzlenim] Atilla davasında dört haftalık maraton bitti, söz jüride

[Haber-İzlenim] Atilla davasında dört haftalık maraton bitti, söz jüride

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delindiği iddiasıyla görülen davanın tutuklu tek sanığı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılanmasında sona gelindi. Davanın 16. Gününde Atilla, tanık kürsüsünde ifade vermeye devam etti. Hakim Richard Berman, yerel saatle 7.45’de avukat ve savcılarla bir araya gelerek izlenecek prosedürü konuştu. Berman ile yapılan toplantının beklenenden uzun sürmesi, 9.15’de başlaması beklenen duruşmanın geç başlamasına neden oldu. 10.30’da Atilla’nın çapraz sorgusu ile başlayan duruşma, Cathy Fleming’in müvekillini sorgulamasıyla devam etti. 16 gündür her sabah saat 9.15’de başlayıp 16.45’te biten davanın sonuna gelindi. Son günde, taraflar son kozlarını paylaşarak sözü jüriye bıraktı.

M.Hakan Atilla’nın, son günde savcının sorularında geçen tarih kısımlarını hatırlamadığını sadece konuları ana hatları ile hatırladığını söylemesi dikkat çekti. Atilla, tarihler konusunda emin olmadığını her defasında vurguladı. Çapraz sorguyu yapan savcı David Denton, Atilla’nın yaptırımlar konusundaki bilgisini ölçmeye çalıştı. Atilla ise, tercüman aracılığı ile yaptırımlar konusunda bildiklerini anlattı. Denton, gazetelerde çıkmış olan Türkiye’nin İran ile yaptığı altın ticareti ile ilgili haberleri gösterip sorular yöneltti. İlk güne göre rahat olduğu gözüken Atilla ise ‘Haberlerin her zaman doğruları’ yansıtmadığını belirterek, savcıyı rahatsız edecek cevaplar vermeyi tercih etti. Hakim Berman, zaman zaman araya girerek, Atilla’nın açıklamalarında anlamadığı yerleri sordu.

Savcının sorgusundan sonra Fleming sahneye çıktı ve Atilla’ya sorular yöneltti. Fleming özellikle müvekkilinin yaptırımları delmek için herhangi bir toplantı yapmadığını göstermeye çalıştı. Atilla ’47 yaşındayım, yaptırımları delmek için herhangi bir toplantı yapmadım. Ne ABD kanunlarının ne de Türkiye kanunlarının delinmesi için bir şey yapmadım’ şeklinde kendini savundu. Sorularına devam eden Fleming, Hakim Berman’ın saatini göstererek uyarıda bulunması üzerine sorgusunu bitirdi. Atilla, daha sonra sanık sandalyesine geri döndü. Avukatlar, çapraz sorgu sonrası Atilla’yı tebrik ederek moral verdi.

Hakim Berman, yaklaşık 30 dakikalık bir aradan sonra tarafların duruşmanın özeti için jürinin karşısına çıkacağını duyurdu. Yerel saatle 13.30’da savcılar adına söz alan Michael Lockard, Atilla’nın ‘Bir yalancı’ olduğunu iddia etti. Davanın ilk gününde açılış konuşmasını yapan David Denton’da davayı ‘yalancı bir insanın’ duruşması olarak nitelemişti. Kürsüyü jüriye doğru çeviren Lockard, Atilla’nın yalan söylediğini iddia ettiği bütün başlıkları bilgisayar üzerinde jüriye gösterdi. Savcı, karşısındaki jüriyi ikna etmek için bütün argümanlarını kullandı. Jüriyi, ikna etmeye çalışan savcı, ‘yalancılıkla’ suçladığı Atilla’nın ne zaman ve nerede yalan söylediğini belgelerle gösterdi. Jüri ise çok dikkatli bir şekilde savcıyı dinledi ve not aldı.

İddiaları tercüman aracılığı ile dikkatli dinleyen Atilla, zaman zaman not aldığı gözlendi. Atilla, aldığı notlarını avukatları ile de paylaşmayı ihmal etmedi. Savcı Lockard sakin tavırlarla, jüri karşısında net ifadeler kullanarak, olayı basit bir şekilde anlatmaya gayret gösterdi. Daha sonra söz alan Atilla’nın tecrübeli Avukatlı Victor Rocco, Zarrab’ın olumsuz yönlerini anlatarak başladı. Yaptırımların delinmesi konusunda suçu tamamen Zarrab ve Süleyman Aslan’a yükleyen Rocco, Zarrab için ‘Süleyman’a rüşvet vererek onu satın aldı’ifadesini kullandı. Jüri ile sıcak temas kurmaya çalışan Rocco, Atilla’nın başarlı ve bir aile babası olduğunu anlatarak, jürinin müvekkilini suçsuz görmesini talep etti.

Suçluluğu ispatlama yükü savcılık makamında olduğu için son kapanış sunumunu savcılar yapıyor. Duruşmanın en kıdemli savcı yardımcısı, Sidhardha Kamaraju, Atilla’nın ambargoların delinmesi noktasında oynadığı rolü anlattı.

SÖZ JÜRİDE

Davanın özetinden sonra savcı ve avukatların mahkemeye sunacakları kanıt ve ifadeler sona ermiş oldu.Salı günü ilk olarak, Hakim Richard Berman jüriye Atilla’nın hangi maddelerden suçlandığına ilişkin açıklamalarda bulunacak. Hakimin açıklamasından sonra duruşma salonunun hemen arkasında bulunan bir odaya geçecek olan jüri, Atilla hakkındaki suçlamaları değerlendirecek. Jürinin, Atilla hakkında suçsuz ya da suçlu kararı vermesi için, 12 asil jüri üyesinin oy birliği ile kararı gerekiyor. Hakim, jürinin karar alması ile ilgili herhangi bir süre kısıtlaması getirmiyor. Jüri karar için istediği kadar zaman kullanabilecek. Ancak jürinin yaklaşan Noel tatili öncesi kararını vermesi bekleniyor. Jüri odasında kararı tartışacak olan üyeler, istedikleri zaman, savcı ve avukatların toplanmasını isteyerek delilleri bir daha gözden geçirebilecek.

Jürinin karara varması ile birlikte hakim, 20–30 dakika gibi kısa bir süre sonra tarafları toplayarak kararı açıklayabilir.

Jüri bu dava için herhangi bir karara varamaz ise, hakim, yeni bir jüri oluşturularak davanın tekrar baştan görülmesini isteyecek. Jüri üyeleri, ev hanımı, oto tamircisi gibi sıradan vatandaşlardan seçilmişti. Üyelerin hukukçu olmamasına dikkat ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.