Güney Kore’nin yeni kabinesinde 5 kadın bakan

Güney Kore’nin yeni kabinesinde 5 kadın bakan

Geçen Mayıs ayında Devlet Başkanı olan Moon Jae-in, birlikte çalışacağı kabinenin son üyesini bugün atadı.

Geçen yıl yaşanan siyasi krizden sonra aniden yapılan devlet başkanlık seçimleri, Güney Kore tarihinde bir ilke neden oldu. Güney Kore’de devlet başkanlık seçimleri, halihazırdaki devlet başkanının görev süresinin bitmesine bir kaç ay kala yapılırdı. Böylelikle seçimi kazanan aday mazbatayı alana kadar, birlikte çalışacağı kabinenin üyelerini ve kendi atayacağı üst düzey isimleri önceden belirlerdi. Bu sayede yeni devlet başkanı göreve başlar başlamaz, kendi ekibi ile ülkede yeni siyasi dönemi başlatmış olurdu. Fakat bu kez Güney Kore’deki bu devlet geleneği gerçekleşme imkanı bulamadı.

10 Mart’ta Anayasa Mahkemesi, oy birliği ile Park Geun-hye’yi devlet başkanlık görevinden alınca, Yüksek Seçim Kurulu hemen Mayıs ayında devlet başkanlık seçimi olacağını duyurmuştu. 9 Mayıs’taki seçimleri kazanan Moon Jae-in, hemen ertesi gün 10 Mayıs’ta ‘Devlet Başkanı’ olarak göreve başlamıştı. Ayağının tozuyla Kuzey Kore sorunu ile uğraşan Moon, aynı zamanda da kendi kabinesini kurmaya gayret ediyordu.

2 aylık bir çabadan sonra Moon, Çalışma Bakanlığı’na bugün atadığı kadın milletvekili Kim Yong-joo ile kendi kabinesini sonunda tamamlamış oldu. Moon, seçim vaatlerine paralel bir şekilde üst düzey görevlere elinden geldiğince kadın siyasileri atamaya gayret etmesi ayrıca dikkat çekti.

17 kişilik yeni kabinede Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere 5 kadın bakan bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.