Güney Kore seçimlerinde kimler yarışıyor?

Güney Kore seçimlerinde kimler yarışıyor?

Güney Kore’de Park Geun-hye’nin Anayasa Mahkemesi tarafından devlet başkanlığından azledilmesi ise gözler yarın yapılacak olan Devlet Başkanlık Seçimleri’ne kilitlendi. Peki yarın yapılancak olan 19. Devlet Başkanlığı Seçimi’nde güçlü adaylar kimler?

Seçimin şu an en favori adayı Birlikte Demokrasi Partisi’nin adayı Moon Jae-in. Moon, geçen seçimlerde de aday olmuş, yüzde 48’lik bir oy almasına rağmen seçimleri kaybetmişti. Merkez solun temsilcisi olan Moon’un Seçimi’nde yarın yüzde 40’a yakın bir oy ile seçilmesi bekleniyor. Uzun yıllar milletvekilliği yapan Moon, aynı zamanda efsanevi solcu devlet başkanı Roh Moo-hyun’un özel kalem müdürlüğü yapması ile yıldızı parlamıştı. Şu an Koreli solcular, Moon’u Roh’un halefi olarak görüyor. Moon’un seçimlerdeki rengi mavi.

Seçim atmosferine girildiğinde üçüncü sıradayken, şu an anketlerde ikinci sıraya yükselen Hong Joon-pyo da seçimdeki favori adaylardan. Hong, önceki Devlet Başkanı Park’ın partisi Saenuri Partisi’nde Parti Genel Başkanlığı da yapmış olup, hali hazırda muhafazakar Korelilerin kalesi olarak bilinen Güney Gyeongsan Bölgesi’nin valisi. Hong, aslında 3 yıl önce patlak veren rüşvet skandalında adının geçmesi ile siyaset arenasındaki gücünü yitirmeye başlamıştı. Fakat Park’ın Choi Skandalı ile görevinden azledimesi Hong’a yaradı. Saenuri Partisi’nin Park’ın azledilmesi sürecinde bölününce, Park’ın azl edilmesi yönünde red oyu kullanan aşırı muhafazakarların Özgür Kore Partisi adında tekrar örgütlendi. Hong ise Choi skandalı ile bir alakası olmadığı için doğal bir şekilde partinin adayı oldu. Yapılan anketlerde Hong’un oy oranı yüzde 25 ila 30 bandında görünüyor. Hong’un seçimlerdeki resmi ise kırmızı.

Seçimin ilk başından beri dikkatleri üzerine çeken aday ise Halkın Partisi’nin adayı Ahn Cheol-soo. Aslında doktor ve bilgisayar yazılımcısı olan Ahn da geçen seçimlerde bağımsız olarak devlet başkanlığına aday olmuş, fakat son anda adaylıktan çekilmişti. Ardından bağımsız aday olarak meclise giren Ahn, ardından ana muhalefetteki merkez sol parti Demokrat Parti’ye katılmıştı. Bir süre sonra parti yönetimine muhalif olan solcuları Demokrat Parti’den koparan Ahn, kendi partisi olan Halkın Partisi’ni kurdu. Televizyonlardaki oturumlara katılamadan evvel Moon’u zorlayan tek adayken, oturumlardan sonra oy oranı düşerek üçüncü sıraya indi. Ahn, oturumlarda diğer adaylara nazaran münazarada zorlanması, halk nazarındaki karizmasını sarsmıştı. Kendini ne sağ ne de sol olarak nitelemeyen Ahn, seçimlerde partisinin rengi olan yeşili seçti.

Seçimdeki bir diğer favori aday ise Shim Sang-jung. Aşırı sol Demokratik İşçi Partisi’nin ardılı olan Adalet Partisi’nden aday olan Shim’in oturum programlarında lafını esirgememesi, onu anketlerde uçurdu. Özellikle Ahn’dan kopan genç nesil oyları Shim’de toplanmaya başladı. Seçimlerde sarı rengi kullanan Shim, yüzde 10’u geçerek aşırı solun oy potansiyelini zorlayacağı bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.