Fitch de uyardı: Siyasi belirsizlik kredi notu üzerinde baskı oluşturuyor

Fitch de uyardı: Siyasi belirsizlik kredi notu üzerinde baskı oluşturuyor

Bir başka uluslararası derecelendirme kuruluşu da erken seçim konusunda Türkiye’yi uyardı.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings erken seçim konusunda Türkiye’yi uyardı. Fitch, Türkiye’deki siyasi belirsizliğin iç ve dış politika sorunlarını şiddetlendirebileceğini ifade etti.

Derecelendirme kuruluşu açıklamasında, “Türkiye’deki siyasi riskin isteğe bağlı politika oluşturma, hükümet etkinliği ve politik öngörülebilirlik kaygıları ülkenin kredi notu üzerinde baskı oluşturuyor” ifadelerine yer verildi.

Yolsuzluk soruşturmaları ve Gezi Parkı olaylarının ekonomiye etkisinden de bahseden kuruluş, “2013-2015’teki ağır seçim takvimini takiben, uzayan seçim süreci ile birlikte, 2013 yazında hükümet karşıtı gösteri (Gezi Parkı) ve yolsuzluk soruşturmaları gibi siyasi şoklar ekonominin performansını baltaladı” ifadelerini kullandı.

PKK ile sona erdirilen barış süreci ile Suriye’ye yapılan askeri operasyonları da hatırlatan Fitch, “Bu şiddet tırmanması Türkiye’de devam ederse veya bölgedeki çatışmanın içine çekilirse, ülkenin orta vadede risk profili negatif olabilir” dedi.

Kamuoyu yoklamalarına göre yeni seçimin Haziran ayındaki sonuçlara benzerlik göstereceğini kaydeden Fitch, “Bu siyasi durumun, ekonomik büyümeyi kademeli şekilde canlandıracak, cari işlemler açığının finansman büyüklüğünü azaltabilecek ve kalitesini artıracak kalıcı bir dengelenmeyi teşvik eden reformlara olanak sağlayan bir sonuç için elverişli olmayabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bir önceki AKP hükümetinin, bir reform programı formüle ettiğini ama uzun bir seçim döngüsü nedeniyle bunun uygulanmasına imkanı olmadığını belirten derecelendirme kuruluşu, son dönemlerde Türk lirasının döviz karşısında ‘bütün zamanların’ en düşük seviyesini gördüğüne dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.