Fethullah Gülen, hakkındaki davanın düşürülmesi talebinde bulundu

Fethullah Gülen, hakkındaki davanın düşürülmesi talebinde bulundu

Uluslararası Hukuk Şirketi Steptoe & Johnson LLP avukatlarından Reid Weingarten, Fethullah Gülen Hocaefendi hakkında Pennsylvania’da açılan davanın düşürülmesi için mahkemeye başvuruda bulundu.

Avukat Weingarten yaptığı yazılı açıklamada müvekkili Fethullah Gülen hakkında açılan davanın “Tamamen siyasi bir tiyatro ve bütünüyle mesnetsiz” olduğunu söyledi.

Fethullah Gülen için, “Uluslararası saygın Türk alim, vaiz ve barış aktivisti” nitelemesinde bulunan Weingarten, Pennsylvania’da açılan davanın, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetimini, kamuya açık bir şekilde yolsuzluk ve otoriter olmakla suçlayan Gülen’e karşı açılmış bir dizi siyasi saldırıların son gelişmesi olarak göründüğünü” ifade etti.

Avukat Weingarten, davanın, ABD’nin yabancılarla ilgili haksız fiil yasasının ihlali (Alien Tort Statute) altında açıldığını ve bunun tazminat davası olduğunu kaydetti. Weingarten, Gülen’in hakkındaki iddiaları şiddetle reddettiğini ve mahkemenin davanın düşmesi için sunulan dilekçenin kabul edileceğinden emin olduğunu belirtti.

İDDİALAR ERDOĞAN’IN SİYASİ AJANDASINI İLERLETMEYE YÖNELİK

Mahkemeye sunulan dilekçede, “Sadece Erdoğan’ın siyasi ajandasını ilerletmeye yönelik hizmet vermektedir. Tümüyle siyasi bir tiyatro ve Amerikan hukuki kaynaklarının kötüye kullanılmasıdır. Türk hükümetinin Müslüman dünyasında barış ve ılımlılığı temsil eden en güçlü seslerinden biri olan Sayın Gülen’i susturmak için başlatılan geniş kampanyası kapsamındaki ürünlerden biridir” ifadesine yer verildi.

Yakın zamanda Gülen’in Türkiye’deki mevcut rejimi yolsuzluk ve otoriterliğe eğilimlerden dolayı eleştirdiğini hatırlatan avukatlar, “Sayın Gülen’i bir zamanlar arkadaşı olarak sayan Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gülen’in eleştirilerine anlayışsız bir şekilde yanıt verdi. Erdoğan yönetimi 2015 Eylül’de Sayın Gülen’in aleyhinde uydurma suçlamalarda bulundu ve 17 yıldır ABD’de yaşayan Gülen’in iadesini sağlamak için gayri resmi çalışmalara başladı” ifadesini kullandı.

GÜLEN HAKKINDA CASUSLUK FİLMLERİNİ ANDIRAN SUÇLAMALAR

Pennsylvania’daki davanın Gülen’in 2009 Nisan ayındaki bir vaazından hareket edilerek açıldığını hatırlatan avukatlar,  “Bu dava asılsızdır. Sayın Gülen hakkında casusluk filmlerini andıran suçlamalar tamamıyla anlamsızdır. Nitekim şikâyetçi Sayın Gülen’in vaazındaki barış, saygı, birlik ve şiddet içermeyen mesajını tamamıyla göz ardı etmiştir” denildi.

Avukatlar, davaya delil olarak sadece müvekillerinin sohbetlerinin gösterildiğini, Gülen’in sohbetlerinde barış mesajı vermenin yanında herkese saygılı olmaktan bahsettiğini hatırlattı. Gülen’in kimseyi gidin soruşturun, tutuklayın ve hapse atın demediği, her halükarda halkı alakadar eden bir mevzuda konuşmasının ifade hürriyeti kapsamında suç teşkil etmediği ifade edildi.

Pennsylvania’da görülen davada müştekilerin, Gülen’in mahkemeye sunduğu dilekçesine 16 Mart’a kadar cevap vermesi, Gülen’in ise davacıların vereceği yanıta en geç 1 Nisan’a kadar cevap yazması gerekiyor.

Amsterdam & Partners LLP ile Fox Rothschild LLP’nin yöneticileri, geçen günlerde Fethullah Gülen Hocaefendi hakkında çeşitli suçlamalarla (insan hakları ihlalleri) Pennsylvania’da dava açtıklarını açıklamıştı.

Amsterdam & LLP Partners adlı şirketin kurucusu Robert Amsterdam, Washington’da yaptığı basın toplantısında Afrika’da faaliyet gösteren Türk okullarını kapattırmak için hükümet tarafından kiralandıklarını itiraf etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.