FED ‘faizde acelem yok’ dedi, doların ateşi düştü

FED ‘faizde acelem yok’ dedi, doların ateşi düştü

ABD Merkez Bankası FED‘in faiz artırımına beklenenden daha geç başlayacağı ve daha yavaş hızda gerçekleşeceği sinyali vermesi ve önümüzdeki döneme dair faiz beklentilerini aşağıya revize etmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasalarına yaradı. FED’in önceki gün yaptığı açıklamaların ardından TL, dolar karşısında değer kazandı. Borsa İstanbul da FED’in faiz artışındaki aceleci olmayacağı yönündeki kararından olumlu etkilenerek günü yüzde 2,4’lik yükselişle 81.922 puandan tamamladı.

Dün saat 17.22 itibarıyla dolar, TL karşısında 0,92’lik değer kaybıyla 2,5975 liraya geriledi. Euro ise dolar karşısındaki düşüşünü sürdürdü. Saat 17.24 itibarıyla Euro, dolar karşısında yüzde 1,54’lük değer kaybıyla 1,0670 seviyesine geriledi. TL karşısında da gerileyen Euro saat 17.25 itibarıyla yüzde 0,43’lük düşüşle 2,7725 liradan işlem görüyordu. Altın gün boyunca yatay bir seyir izlerken, brent türü ham petrolün varili ise saat 17.25 itibarıyla yüzde 2,97’lik düşüşle 54 dolardan satılıyordu. TL’deki değer kazancı ve ABD faizlerindeki düşüşü takip eden TL cinsi tahvil/bono getirileri de dün güne 20 baz puan civarında düşüşle başladı. Saat 17.25 itibarıyla aktif tahvil faizi yüzde 3,08 düşüşle 8,49’a indi.

FED para politikasına dair aldığı kararla 2006 yılından bu yana yapılacak ilk faiz artırımına bir adım daha yaklaşmasına karşın, ekonomik büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etti. FED’in 2015 sonu politika faizine yönelik tahminlerinin medyanı aralık ayındaki yüzde 1,125 düzeyinden yüzde 0,625’e indi.

FED Başkanı Janet Yellen, Merkez Bankası’nın yazılı açıklamasının ardından düzenlenen basın toplantısında, “Açıklamadan ‘sabırlı’ ifadesinin çıkarılması sabırsız olacağımız anlamına gelmiyor.” dedi.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, “Türkiye cephesinde, son PPK toplantısıyla birleştirildiğinde, hele bir de yarın (bugün) Fitch’ten olumsuz bir haber de gelmezse, dolar/TL kuru 2,50-2,55 aralığına geri çekilebilir. Hisse senedi piyasasında BIST-100 endeksi için 80.000-85.000 aralığında bir hareket, bono&tahvil piyasasında ise 30-40 baz puanlık bir düşüş görebiliriz.” dedi ve ekledi: “Ama bu hareketin kalıcı bir rahatlamaya işaret etmediğini düşünüyoruz. Zira FED’in haziranda faiz artırımlarına başlayacağını ve Türkiye’de de ekonomik ve siyasal belirsizliklerin süreceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle FED’in önceki günkü kararını köprüden önce son çıkış imkanı olarak görüyoruz.”

AMERİKA’DA FAİZLER SERT DÜŞÜŞTE

ABD Hazine tahvil faizleri FED’in para politikası konusunda yatırımcıların tahminlerinden daha yumuşak olduğunu gösteren önceki günkü açıklamaların ardından gerilerken, kısa vadeli ABD Hazine tahvilleri altı yılın en sert düşüşünü kaydetti. ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirileri ise 2013 Eylül ortasından bu yana en sert günlük düşüşü kaydederek yüzde 1,91 ile 9 Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye indi. Tahvil/bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde önceki gün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8,77 seviyesinden gerçekleşti. Dün iki yıllık gösterge tahvilde ilk işlemler yüzde 8,56 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

Piyasa, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in bugün açıklaması beklenen not değerlendirmesini takip edecek. Fitch’in ülke notu derecelendirme takvimine göre Türkiye’nin kredi notuna dair değerlendirme bugün ve 18 Eylül Cuma günü yayımlanabilecek. Fitch halen Türkiye’yi ‘durağan’ görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük kademe olan BBB- seviyesinde derecelendiriyor.

Amerika’daki işsizlik verisi Euro’yu düşürdü

Piyasaların dün takip ettiği ekonomik verilerden biri de ABD’de işsizlik maaş başvuruları idi ve bu beklentilere paralel olarak gerçekleşti. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 14 Mart’ta sona eren haftada 291.000 ile önceki haftaya göre sınırlı yükseliş kaydetti. Ekonomistler, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan işsizlik maaşı başvurularının 292.000 olmasını bekliyorlardı. Önceki hafta için 289.000 olarak açıklanan işsizlik maaşı başvuru sayısı 290.000 olarak revize edildi. Verinin ardından Euro, dolar karşısında kayıplarını artırdı.

İsviçre ve Norveç merkez bankaları faizle oynamadı

İsviçre Merkez Bankası (SNB) politika faizini beklentiler doğrultusunda sabit tutarken, frangın ‘aşırı değerli’ olduğunu belirterek, frangın değer kaybetmesi için döviz piyasalarında aktif olmayı sürdüreceğini açıkladı. Merkez bankası üç aylık libor faiz hedefini değiştirmeyerek yüzde -1,25 ile -0,25 aralığında tutarken, 10 milyon frangın üzerindeki vadesiz mevduat hesaplarına uyguladığı faizi de yüzde -0,75’te tuttu. SNB, Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasını gevşetmesi nedeniyle ocak ayında Euro/frank kurunda taban seviye uygulamasına son vermiş, üç yıldır devam eden uygulamanın sonlandırılması finans piyasalarında şok etkisi oluşturmuştu. Norveç Merkez Bankası ise 25 baz puan indirim beklentilerine karşılık politika faizini yüzde 1,25’te tuttu.Merkez bankasının yaptığı açıklamada, “Ekonomide meydana gelebilecek gelişmeler tahminler doğrultusunda gerçekleşirse politika faizinde indirim imkanı oluşabilir.” denildi.

Ruble değer kazandı

Amerikan Merkez Bankası FED’in önceki günkü toplantısında faiz artırımında acele etmeyeceğini açıklaması, Rusya’da doların sert düşmesine neden oldu. Sabah saatlerinde 1,88 ruble düşüşle dolar 59 rubleye gerilerken, 80 kapek gerileyen Euro da 63,4 rubleden alıcı buldu. Rusya borsası ise uzun aradan sonra yükselişe geçti. MSİ 12.25 itibarı ile dolar bazlı RTS endeksi yüzde 2,85 artarak 864 puana, ruble bazlı MICEX endeksi ise yüzde 1,13 artarak 1650 puana çıktı. Rusya’nın enerji devi Gazprom hisseleri yüzde 1,49, Sberbank hisseleri de yüzde 2,93 değerlendi.

Asya borsaları yükseldi

Dolar, yatırımcıların ABD’de faiz artırımlarının beklenenden daha geç başlayacağını ve daha yavaş hızda gerçekleşeceğini fiyatlamasına paralel olarak değer kaybederken, Asya hisse senetleri 18 ayın en sert yükselişini kaydetti ve tahvil faizleri geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları endeksi yüzde 1,6 yükselerek Eylül 2013’ten bu yana en hızlı yükselişi yaşadı. Son dönemde dolar karşısında art arda keskin değer kaybeden Euro, dün sabah 1,10625 dolara kadar yükseldikten sonra hızla düşüşe geçti. Ve dün saat 18.05 itibarıyla dolar karşısında yüzde 1,94’lük değer kaybıyla 1,0626 seviyesine geriledi.

ECB, Atina’ya acil nakit yardımı onaylandı

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), Yunan bankalarına verilen acil likidite yardımının 400 milyon Euro artırılmasını onayladığı belirtildi. Reuters’a konuşan bir kaynak, acil nakit yardımına ilişkin kararın ECB tarafından onaylandığını söyledi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.