Cumhuriyetçiler Clinton’ın Rusya anlaşmasını soruşturuyor

Cumhuriyetçiler Clinton’ın Rusya anlaşmasını soruşturuyor

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’ndeki iki komisyon daha, Obama yönetimi döneminde bir Rus devlet şirketiyle uranyum anlaşmasına gidilmesi hakkında soruşturma başlattı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Devin Nunes, konuyla ilgili olarak Temsilciler Meclisi Denetim Komisyonu’nun başkanı Trey Lowdy’yle birlikte soruşturma açtıklarını açıkladı.

Senato Adalet Komisyonu da sözkonusu uranyum anlaşmasını mercek altına alacağını duyurmuştu.

Bu adımın Kongre’deki Demokrat üyelerde tepki yaratacağına kesin gözüyle bakılıyor. Demokratlar, Cumhuriyetçiler’in bu girişiminin 2016 başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahalesi konusunda devam eden soruşturmalardan dikkatleri dağıtmayı amaçladığını savunuyor.

Sözkonusu uranyum anlaşması, Rus devletine ait nükleer enerji şirketi Rosatom’un, ABD’de çıkarları bulunan Toronto merkezli Uranium One adlı uranyum üretim şirketinde hisseler satın almaya başladığı 2009 yılına uzanıyor. Sonraki yıl Rosatom, Uranium One’ın çoğunluk hisselerini almak istedi ve bu, ABD’de Yabancı Yatırım Komisyonu’nun (CFIUS) onayıyla mümkündü. Rusya daha sonra şirketin tüm mülkiyetini satın aldı. O dönemde Hillary Clinton, dışişleri bakanı olarak, CFIUS’ı oluşturan 9 hükümet kurumundan birinin başındaki isimdi.

Obama dönemindeki bu uranyum anlaşması 2016 seçimleri kampanyasında da Cumhuriyetçiler’in eleştiri konusu olmuştu. Cumhuriyetçiler, uranyum satışında taraflardan birinin Clinton Vakfı’nın bir bağışçısı olduğuna yönelik haberlerin üzerine gitmişti. Anlaşmanın onaylanmasında Dışişleri Bakanlığı’nın rolü olsa da o dönem bakanlık koltuğunda oturan Clinton’ın kişisel olarak bu sürece dahil olup-olmadığı bilinmiyor.

Nunes, açıklamasında Clinton’ın adını telaffuz etmedi ancak ilk olarak konuyla ilgili “FBI’ın açık bir soruşturmasının olup-olmadığını” ve dönemin Maliye Bakanı Timothy Geithner’in rolünü belirlemeye çalışacaklarını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.