Comey: Trump hükümeti yalan söyledi

Comey: Trump hükümeti yalan söyledi

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) eski Başkanı James Comey, Senato İstihbarat Komisyonu’na verdiği ifadede Başkan Donald Trump’ın kendisinden bağlılık beklediğini söylediğini kaydetti.

Comey, Trump yönetiminin kendisi ve FBI’yla ilgili yalan söylediğini de vurgularken, “Rusya soruşturması yüzünden işime son verildiğini düşünüyorum. Bir şekilde Rusya soruşturmasının yürütülüş şeklini değiştirmek için kovuldum” dedi. Comey ayrıca Trump yönetiminin kendisi ve FBI hakkında doğruyu söylemediğini de ifade etti.

Eski FBI başkanı, Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkındaki soruşturmayı sona erdirmesini umduğunu söylediğini, “o iyi biri” dediğini aktardı. Trump’ın Flynn hakkındaki bu sözlerini çok rahatsız edici bulduğunu ve o anda “Sayın Başkan bu yanlış” demeyi bile düşünemeyecek kadar şaşırdığını belirten Comey, Trump’ın bunu talimat şeklinde dile getirmediğini söyledi, “Ama ben bunu talimat olarak algıladım. Benden bunu yapmamı istedi” ifadesini kullandı.

Comey bununla birlikte Trump’ın adaleti engellediğini söylemenin kendisine düşmediğini de söyledi.

Trump’la görüşmelerinin ses kayıtlarının olmasını umduğunu da kaydeden Comey, Trump’ın “yalan söyleyebileceğini” ve kendisini ve FBI’yı savunmak durumunda kalabileceğini tahmin ettiği için her görüşmeden sonra notlar tuttuğunu kaydetti.

Kongre’ye sunduğu yazılı ifadede de, Ocak ayında Trump başkanlığı devraldıktan kısa süre sonra Trump’la yaptığı bir görüşmeye atıfta bulunan Comey, Trump’ın bu görüşmede “Bağlılığa ihtiyacım var, bağlılık bekliyorum” dediğini aktardı ve “Sonra tuhaf bir sessizlik oldu, hareket etmedim, konuşmadım ya da yüz ifade değiştirmedim. Sadece sessizlik içerisinde birbirimize baktık” dedi.

Eski FBI başkanı, Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğine dair şüphesi olmadığını da vurguladı.

Comey, senatörlere verdiği ifadede Trump ve yardımcılarının kendisini ve FBI başkanlığını karalamayı seçtiğini kaydederek, “bunlar kesinlikle yalandı” ifadesini kullandı

Trump’la 30 Mart’ta yaptığı bir görüşmeye de değinen Comey, Trump’ın bu görüşmede Rusya soruşturmasını üzerindeki bir “bulut” olarak nitelediği ve “bulutu kaldırmak” için ne yapılabileceğini sorduğunu da belirtti.

Comey, Trump’a üç defa kişisel olarak soruşturma altında olmadığını söylediğini kaydetti. Bazı Demokratlar Trump’ın adaleti engellemeye çalıştığını ve bunun 1974’de eski Başkan Richard Nixon’ın azil sürecini anımsattığını belirtiyorlar.

Trump’ın avukatından yanıt

Comey’nin sözlerinin ardından Trump’ın avukatı Marc Kasowitz bir açıklama yaparak, Trump’ın Comey’ye Flynn de dahil herhangi bir kişi üzerindeki soruşturmayı sona erdirme yönünde “asla, şekil ve içerik olarak” bir talimat vermediğini vurguladı.

Kasowitz, başkanın yönetimde görev alanlardan “sadakat beklemeye hakkı olduğuna” dikkati çekerken, Trump’ın Comey’ye “sadakata ihtiyacım var, sadakat bekliyorum” şeklinde bir söz söylemediğini de belirtti.

Comey’yi Başkan Trump’la özel temaslarını yetkisiz olarak açıklamakla suçlayan Kasowitz, “hükümet içerisinde gizli bilgiler ve özel temasları yasadışı olarak sızdırmak suretiyle yönetime zarar vermeye çalışanlar olduğuna” işaret ederek, “Comey de bu kişilerden biri olduğunu kabul etmiş oldu” ifadesini kullandı.

Comey Senato’daki ifadesinde, Trump’ın konuyla ilgili bir Twitter mesajının ardından, ABD Başkanıyla görüşmelerine dair notlarını bir arkadaşıyla paylaştığını söyledi.

Kasowitz, bu sızıntının soruşturulmasının gerekip gerekmediğinin kararını “ilgili yetkililere” bırakacaklarını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.