Çocuklarda hastalık mevsimi başladı, bu belirtilere dikkat!

Çocuklarda hastalık mevsimi başladı, bu belirtilere dikkat!

Vücut direncinin azaldığı ve mikropların daha aktif hale geçtiği kış aylarında hastalıklara daha çok dikkat etmek gerekiyor. Acıbadem Mobil Sağlık uzmanları, özellikle bu dönemde çocuklarda görülebilecek hastalıklara karşı uyarıyor ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi veriyor.

Soğukların artmasıyla birlikte çocukların hasta olma olasılığı da yükseliyor. Vücut direncinin azaldığı bu dönemde özellikle bulaşıcı hastalıklar konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Türkiye Sağlık Araştırması’na göre, 0-6 yaş arasındaki çocuklarda yüzde 27.9 oranıyla en çok ishal, ardından yüzde 27.6 oranıyla da tonsilit, orta kulak iltihabı ve farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları görülüyor. Suçiçeği ve kabakulak gibi bulaşıcı hastalıklar da aynı yaş grubundaki çocuklarda en sık rastlanan hastalıklar arasında üçüncü sırada yer alıyor. Araştırmaya göre 7-14 yaş grubundaki çocuklarda en çok görülen ağız, diş ve göz ile ilgili sorunları enfeksiyöz hastalıklar takip ediyor.

Acıbadem Mobil Sağlık’ın uzmanları, çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar konusunda uyarıyor ve bu hastalıkların tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler aktarıyor. Uzmanlar, bu dönemde önlem almak ve gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak için hastalıkları tanımanın önemine vurgu yapıyor.

Üst solunum yolu enfeksiyonları

* Soğuk algınlığı ve grip, bronşiolit, bronşit, orta kulak iltihabı ve akut faranjit-tonsilit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle değişik mikroplar, virüsler ve bakteriler nedeniyle oluyor.

* Soğuk algınlığı ve grip, hafif öksürük, burun akıntısı ve vücutta kırgınlık belirtileriyle başlıyor. Grip, yüzde 99 oranla bir virüse bağlı olarak ortaya çıkıyor ve belirtiler virüsün tipine göre değişiyor.

* Daha çok 6 ay-2 yaş arasındaki çocuklarda görülen bronşiolitte solunum sıklaşıyor, hırıltılı başlıyor, öksürük artıyor ve burun tıkanıyor. Kış aylarında özellikle RSV virüsünün yol açtığı enfeksiyon uç hava yollarını tutuyor. Küçük çocuklar, bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle bu tür durumlarda bakteriyel enfeksiyonlara da açık hale geliyor. Bu nedenle hasta çocukların iyi takip edilmesi gerekiyor.

* Bronşit daha büyük çocuklarda yoğun balgam, hırıltılı, sık solunum ve öksürük nöbetleriyle kendini belli ediyor. Tanı, çocuğun klinik tablosuna ve röntgen görüntülerine göre konuluyor. Pnömoni yani zatürre, akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkıyor. Daha ziyade kalp hastalığı ya da önceden geçirilmiş akciğer hastalığı olan çocuklar ile erken doğumlarda görülen hastalığa bakteriler neden oluyor. Bu nedenle tedavi için antibiyotik kullanılıyor.

* Üst solunum yolu hastalıklarıyla birlikte burunda oluşan tıkanıklık kulağı da etkiliyor ve çoğunlukla orta kulakta enfeksiyon oluşuyor. Orta kulak iltihabı, ağrı ve ateşe neden oluyor.

* Damlacık yoluyla bulaşan akut faranjit-tonsilit, öksürük, burun akıntısı, ateş ve halsizlikle başlıyor. Zamanında ve doğru tedavi edilmezse bademciğe bağlı orta kulak iltihabına neden oluyor. Streptekoklara (bulaşıcı ve daha çok bademcikte bulunan mikrop türü) bağlı bir enfeksiyon ise kalp romatizmasına yol açabiliyor. Tedavinin mutlaka hekim kontrolünde ve uygun antibiyotikle yapılması gerekiyor.

Tedavi yöntemleri

Virüslere bağlı olarak ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıklarının bir kısmında antibiyotik kullanmak gerekmiyor. Tedavide ağrı kesici ve ateş düşürücülerden, balgam söktürücü ve gıcık giderici şuruplardan yararlanılıyor. Taze meyve suları ve bitki çayları yardımıyla bol sıvı tüketmesi önem taşıyor. Mümkün olduğunca bulunulan ortamın havalandırılması, serin tutulması ve çocuğun açık havaya çıkartılması da iyileşme sürecini hızlandırıyor. Viral enfeksiyonlar 3-5 gün içinde iyileşmeye başlıyor. İyileşme görülmezse mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor.

Bulaşıcı hastalıklar

* Suçiçeği ile başlayan kaşıntılı döküntüler, ilerleyen günlerde sivilce benzeri yapılara dönüşüyor. Halsizlik ve hafif ateş görülüyor.

* Birkaç gün ateş, burun akıntısı ve öksürükle başlayan kızamık, yanak içlerinde beyaz lekeler ile yüz bölgesinde hafif kırmızılıklara neden oluyor. İlerleyen dönemde lekeler tüm vücuda yayılıyor.

* Kızamıkçık hastalığında lenf bezlerinde şişkinlik, yüz bölgesinde ise küçük pembe lekeler görülüyor. Bazı çocuklarda ise bu belirtilere yüksek ateş eşlik ediyor.

* Kabakulak, virüslerin, tükrük bezlerinde enfeksiyon yapması ve burada büyümeye neden olmasıyla ortaya çıkıyor. Tükürük bezlerinde şişmeye yol açan bulaşıcı viral hastalıkta, şişme yüzün tek ya da iki tarafında birden ortaya çıkabiliyor.

Tedavi yöntemleri

Bu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanılmıyor. Damlacık yoluyla bulaşan bu hastalıklardan diğer çocukları korumak gerekiyor. Üst solunum yolu hastalıklarının tedavisindeki kurallar bu hastalıklarda da geçerli oluyor. Döküntülü hastalıklar 3-7 gün arasında iyileşmeye başlıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.