Clinton’dan Türkiye’ye mülteci övgüsü

Clinton’dan Türkiye’ye mülteci övgüsü

ABD eski Başkanı Bill Clinton, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaptığını belirterek, “Oldukça güzel imkanlara sahip sığınmacı kampları inşa ederek onlara kasabalar kurdular” dedi.

Clinton, kendisinin kurduğu Clinton Küresel Girişimi (Clinton Global Initiative-CGI) tarafından New York’ta düzenlenen yıllık kış toplantısında, mülteci krizi ve bu konuda iş dünyasının neler yapması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Londra’da yapılan toplantıda Suriyeliler için 10 milyar dolardan fazla yardım taahhüdünde bulunulduğunu hatırlatan Clinton, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük mülteci sorunu ile karşılaştıklarını belirten Clinton, Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ın çok sayıda sığınmacıya ev sahipliği yaptığını söyledi.

“TÜRKİYE TAKDİRE DEĞER BİR İŞ YAPTI”

Küçük ülkelerin çok stres yaşadığını dile getiren Clinton, Türkiye’nin ise tek başına 2 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı ağırladığını kaydetti. Clinton, “Türkler, kapılarına gelen tüm sığınmacıları kabul ederek takdire değer bir iş yaptılar. Genelde Türkiye’nin doğusundan ülkeye giriş yapıyorlar. Oldukça güzel imkanlara sahip sığınmacı kampları inşa ederek onlara kasabalar kurdular” diye konuştu.

New York’ta bir otelde düzenlenen etkinlikte Chobani Yogurt’ların kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya’yı ağırlayan Clinton, başarılı işadamının mültecilere yardım konusunda önemli çalışmalar yaptığını dile getirdi.

Türkiye’de yeni iş alanlarının yüzde 24’ünün sığınmacılar tarafından kurulduğu bilgisini veren Clinton, mülteci krizinin, iş dünyası mantığı ile düşünüldüğü takdirde çözülebileceğini savundu.

ULUKAYA: SIĞINMACILARI İSTİHDAM EDİYORUM

Chobani Yogurt’ların kurucusu Hamdi Ulukaya, tesislerinde 11 farklı milletten işçilerinin bulunduğunu ve bunların ‘bir aile gibi’ çalıştıklarını belirtti. Türkiye’de özellikle Kilis’te nüfusun yüzde 60’ının mültecilerden oluştuğunu aktaran Ulukaya, sığınmacılara yardım amacıyla “Tent” (Çadır) isimli organizasyonu kurduklarını kaydederek, 20’den fazla büyük şirketin bu kuruluşa destek verdiğini anlattı.

ABD, Türkiye ve Avrupa’nın Suriyeli mülteciler konusunda çok büyük insani yardımlar yaptığına vurgu yapan Ulukaya, “Sığınmacı krizinin bir an çözülmesine bakmamız lazım. Bu testte başarısız olamayız. Biliyorum, bir gün çocuklarımız bize ‘Siz yardım etmek için neler yaptınız?’ diye soracak. Bu soruya ancak bugün yapacaklarımızla cevap verebiliriz. Şu anda sadece harekete geçmemiz lazım” diye konuştu.

Ulukaya, tesislerinde çalışan sığınmacılar hakkında bilgi vererek, salonda bulunan şirket yetkililerin, yardım kampanyalarına destek vermesi istedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.