Clinton: Türkiye teröre karşı kararını vermeli

Clinton: Türkiye teröre karşı kararını vermeli

Önümüzdeki yıl yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin favori adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye’nin aşırılıkçı teröre karşı mücadelede ABD’yle birlikte olup olmayacağını netleştirmesi gerektiğini söyledi.

Seçimler için adaylık yarışı ABD siyasetini domine eden her iki siyasi grup, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, arasında da kıyasıya sürerken Demokrat Parti’nin başkanlığa aday göstereceği isim olmak için yarışan Clinton ile Vermont Senatörü Bernie Sanders ve eski Maryland Valisi Martin O’Malley, ikinci canlı tartışma programı için dün CBS televizyonu ekranlarında seçmen karşısına çıktı. Tartışmanın dış politika kısmında IŞİD’le mücadele de gündeme geldi. Bu sırada Demokrat Parti adaylığı için anketlerde Clinton’un arkasında ikinci sırada görünen Sanders, “İslam’ın ruhu” için olarak belirttiği savaşa Ortadoğu ülkelerinin daha fazla dahil olması gerektiğini söyledi. Suudi Arabistan, İran ve Ürdün’ün yanı sıra Türkiye’yi de ismen zikretti.

Clinton ise buna cevaben bu değerlendirmenin bazı ülkeler için “haksızlık” olacağını belirttikten sonra bu bağlamda Ürdün’ün ortaya koyduğu gayretlere dikkat çekti. Bu ülkenin “pek çok şeyi riske ettiğini” vurguladı. Ancak Türkiye ve Körfez ülkeleri konusunda Sanders’a katıldığını söyleyerek, bu ülkelerin “cihadi aşırıcılığa karşı” ABD’yle birlikte olup olmayacaklarına karar vermeleri gerektiğini söyledi.

Türkiye uzun süredir özellikle Suriye’de faaliyet gösteren IŞİD ve benzeri radikal örgütlere karşı yeterince tedbir almamakla suçlanıyor. İddialara göre pek çok örgüt, savaşın 2011 baharında başlamasından kısa süre sonra Türkiye sınırını silah, savaşçı ve erzak temini için kullandı. Türk yetkililer ise bu süre zarfında ya bu faaliyetlere göz yumdu ya da bunlarla mücadelede gerekeni yapmadı, yetersiz kaldı. ABD’de başkanlık seçimleri 2016 yılı Kasım ayında yapılacak, kazanan aday 2017 başından itibaren dünyanın en güçlü ekonomisinin direksiyonuna geçecek.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.