CIA Direktörü: Terörden dolayı bir dini veya toplumu sorumlu tutamayız

CIA Direktörü: Terörden dolayı bir dini veya toplumu sorumlu tutamayız

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Direktörü John O. Brennan, spesifik olarak bir dini ya da toplumu terörden dolayı sorumlu tutulamayacağını söyledi.

New York’ta bulunan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) konuşan Brennan’a bir katılımcı “Müslümanların geneli içinde, Müslüman Kardeşler gibi ortak hareket edip Müslüman terörizmi destekleyen ve Müslüman terörizminin varlığına siz de mi inanmıyorsunuz” şeklindeki soruya Brennan, her dini inançta olduğu gibi Müslümanların da tarihinde aşırı unsurların zaman zaman varlık gösterdiğini kaydetti.

Brennan şöyle devam etti; “İnanıyorum ki Müslümanlar bu soruna kafa yorup dinin bu gibi sorunlar üzerindeki rolü, etkisini araştırmıştır. Ancak aşırı uçların, radikal yapılar gibi sorunlarla başka millet, başka toplum ve dini inançlarda yüzyüze gelmiştir. Tarih boyunca radikaller ve aşırı gruplar kendilerini ifade edebilmek için çeşitli yöntemler kullanmışlar. Bugün IŞİD saflarında savaşanlara bakacak olursak bunların çok farklı ortamlardan geldiklerini görürsünüz. Kimi çok iyi eğitim almış ama şiddete eğimli. Her biri bir nedenle katılmış. Bizim bu yüzyılda yüzleşmemiz gereken soru, insanları şiddete, teröre iten sebeplerin neler olduğudur. Örgüte katılımlarında dini gerekçeler ağırlıkta, bu inkar edilemez. Ancak bundan dolayı spesifik olarak bir dini ya da toplumu sorumlu tutamayız” dedi.

IŞİD’e katılanların çok farklı toplumlar ve ülkelerden geldiğini yineleyen Brennan, CIA’in bu nedenle birçok ülkenin istihbarat örgütleriyle ortak çalıştığını anlattı. Diğer istihbarat örgütleri ile teröre karışmış ya da eğiliminde olanların kimliğinin ortaya çıkarma, takibi ve yakalanması gibi çalışmalar yaptıklarını aktaran Brennan, “Biz işimizi kamuoyuna göstere göstere yapmayız. İşimiz o örgütlerin içine sızmak ve oradan mümkün olduğunca bilgi alabilmektir” ifadelerini kullandı.

“OBAMA MI YOKSA CLİNTON’I MI BRİFE ETMEK ZOR?”

Brennan, Irak’tan Suriye’ye, Ukrayna krizinden Çin-Japonya gerginliğine kadar dünyanın farklı bölgelerindeki sorunlara CIA’in yakalaşımını aktardı. Ünlü gazeteci Charlie Rose konuşmanın modoratörlüğünü yaptı. “Başkan Barack Obama mı yoksa eski başkan Bill Clinton’ı mı brife etmek daha zordu? Hangisi size daha zor soru soruyordu?” sualine Brennan, “Aman Allahım. Şunu diye bilirim ki bugüne kadar çalıştığım en zeki insandı ikiside” diye cevapladı. Rose bunun üzerine, “onu zaten söyledin” diye Brennan’a yüklenince CIA Direktörü, her iki başkanın da kendilerine has yaklaşımları olduğu kaydetti. Brennan, gerek Obama gerekse Clinton’ın detaya önem verdiklerini dile getirdi.

Başkan Obama’nın göreve gelmesi ile CIA kurumunda büyük dönüşümlere gidip gitmediği sorusuna Brennan, her ABD başkanının göreve geldikten sonra kurumun dönüştürülmesi değil ama çalışma alanında bazı değişikliklere gittiğini söyledi. Obama’nın da geçtiğimiz altı yıl boyunca yeni strateji geliştirme ve politika belirlemede çok çaba ortaya koyduğunu aktaran Brennan şöyle devam etti; “Başkan işin ne kadar dallı budaklı olduğunu biliyor. O nedenle ortaklarının (müttefikleri) bağımsızlığı ve önceliklerini gözönüne alıp ortak payda oluşturmaya çalışıyor. ABD’nin dünyayı yeniden şekillendirme yeteneği yok; o nedenle birçok müttefiği ile ortak çalışmak zorunda. Başkan Ukrayna, terörizm, siber atak gibi sorunlara bakarak dünyanın ne kadar karmaşık olduğunu görüyor. Başkan bana, CIA ve diğer istihbarat kurumlarına sorunların bertaraf edilebilmesi için bizlerin daha fazla işin içinde olmamız gerektiği, bunu da tek başımıza değil diğerleri (diğer ülkelerle) ile ortaklaşa yapmamız gerektiğiydi.”

Charlie Rose’un gerek IŞİD ve gerekse Ukrayna krizinde CIA’in bu sorunların doğabileceğini önceden bilememe nedenini sorusuna Brennan, “İstihbarat aldığınız kimseler size bazen yanlış perspektifler verebilir. İstihbarat toplamak her zaman kristal parlaklığında bilgi vermez” diye cevapladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.