Buzz Feed, Twitter’da yasaklı hesapları masaya yatırdı

Buzz Feed, Twitter’da yasaklı hesapları masaya yatırdı

Amerika’nın önde gelen haber sitelerinden BuzzFeed News, dünyanın çeşitli ülkelerinde engelli olan Twitter hesaplarını gündeme taşıdı. Siteye göre Twitter, daha önce görülmemiş bir şekilde hükümet ve hükümete yakın milliyetçi gruplarla işbirliği içinde görünüyor. Türkiye’de hükümetin politik sebeplerle çok takipçili Twitter hesaplarını engellemek için başvuruda bulunduğunu belirten haberde, “2017’nin ikinci yarısında da Almanya ve Fransa da hükümet ve diğer kurumların talebi üzerine eşine rastlanmayan sayıda Twitter hesabı engellendi” ifadelerine yer verildi.

Twitter, engellenen hesaplarla ilgili detaylı ve net bir liste yayınlamıyor. Bu sebeple BuzzFeed de Almanya, Fransa, Türkiye, Rusya, İngiltere, Brezilya ve Hindistan’da Ekim 2017 ile Ocak 2017 arasında engellenen 1,700’ün üzerinde hesabı kendi imkânlarıyla incelemiş. Haberde, Türkiye’de “üçüncü en popüler engelli hesap, Gülen ile bağlantılı olduğu belirtilen ve 2016’da yasaklanan Zaman Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’ya ait” olduğu belirtiliyor. Bunun yanında NBA oyuncusu Enes Kanter’in 535 bin takipçili hesabının da engellendiği kaydedildi. Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen Kanter için Türkiye’de yakalama kararı çıkarıldığı ve geçtiğimiz yıl pasaportunun iptal edildiği de haberde yer alıyor.

Haberde verilen son bilgilere göre 2017’nin ilk 6 ayında Türk yetkililer, 2 bin 700’den fazla hesabın engellenmesi için talepte bulunmuş. Twitter ise bu taleplerden 204 hesap ve 497 tweet için geçerli olanları dikkate almış ve uygulamış. Bu sonuçlara göre Türkiye, en fazla Twitter hesabı engellenmesi talebinde bulunan ülke konumunda.

BuzzFeed’deki haberde ayrıca Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı, mahkemeler ve ulusal iletişim kurumlarının toplu engellemeler için bir sistem kurduğundan bahsediliyor: “2013’te Gezi Parkı’nda hükümete karşı protestolar arttığında, Twitter organize olmak ve dikkat çekmek için önemli bir araç haline geldi. Bir yıl sonra başbakanın yolsuzluk yaptığı iddialarına dair paylaşımlar artınca Twitter tehlike arz etmeye başladı. Erdoğan bu durumunda bu araçların kökünü kurutacağı uyarısında bulundu.”

Erdoğan, miting meydanında Twitter aleyhinde şu sözleri sarf etmişti: “Artık mahkeme kararımız var. Twitterin kökünü kurutacağız. Uluslararası komitelerin ne dediği umrumda değil. Herkes Türk hükümetinin gücüne şahit olacak.”

Bu sözün üzerinden çok geçmeden, seçim arefesinde Twitter ülke genelinde engellenmişti. Ayrıca 2016’da darbe girişiminden sonra ve IŞİD yanlılarının Türk askerlerini yakarak öldürdüğüne dair videolar yayıldığı günlerde yine kapandı. BuzzFeed’in araştırmasına göre 2014’ten önce Türkiye sadece 16 hesabın engellenmesini talep etmiş, Twitter ise bunları reddetmiş. 2014’ün ilk 6 ayında ise 186 hesabın engellenmesi istenmiş ve Twitter bunların 17’sini kabul etmiş. O günden beridir hesap engelleme talepleri artarak devam ediyor.

YAMAN AKDENİZ: TWİTTER, TÜRK KOLLUK KUVVETLERİNİN UZANTISI GİBİ

Haberde ayrıca Türkiye’den gazeteci Engin Önder ve Can Pürüzsüz’le yapılan bir çalışmaya da yer veriliyor. İki gazeteci, Türkiye’de engelli 719 Twitter hesabının 286’sının PKK ile yakınlık gerekçesiyle, 242’sinin ise Gülen ile yakınlık gerekçesiyle kapatıldığı anlaşılıyor. Diğer 58 hesap ise sol görüşlü kullanıcılara ait deniliyor. Hükümete yakın gazetecilerin hesaplarından engellenen olmaması da ayrıca dikkat çekiyor. Twitter’da 1,4 milyon takipçisi olan @PerisCopeCo hesabı da Türkiye’de engelli durumda.

Reuters Institute for the Studies of Journalism 2017 raporuna göre Twitter’ın Türkiye’de haber kaynağı olarak kullanımı düşüş göstermişti. Buna gerekçe olarak Twitter’da hükümet yanlısı haberlerin ağır basması analizi yapılıyordu.

BuzzFeed’in haber için görüş aldığı İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Yaman Akdeniz ise şu ifadeleri kullanıyor: “Twitter, Facebook’la birlikte Türk kolluk kuvvetlerinin uzun kolu haline geldi.” Yaman Akdeniz, Twitter’a hesapların engellenmesinin sona erdirilmesi için çağrı içeren bir mektup da yazmıştı. Hesabın engellenmesiyle geçmişte paylaşılan bütün tweet’lerin de yok olduğunu belirten Akdeniz ayrıca, “Twitter gibi sosyal medya şirketleri vatandaşlarına baskı yapan hükümetlere yardım etmemeli” görüşünü savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.