BM: Yemen iç savaş eşiğine geldi

BM: Yemen iç savaş eşiğine geldi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), pazar günü Yemen için acil toplandı. Toplantı’da BM yetkilisi Yemen’in iç savaşın eşiğine geldiğini söyledi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer, BMGK toplantısına video konferans ile katılarak Yemen’deki gelişmelerin Suriye, Irak ve Libya yaşananlarla benzer olduğunu dile getirdi. Bin Ömer, “Ülke iç savaşın eşiğine geldi” diyerek BMGK üyelerine Yemen’de  acil olarak bazı adımların atılması gerektiğinin altını çizdi.

Yemen’de Husilerin siyasi süreci tehlikeye atan eylemlerini kınadığı BMGK acil toplantısında bin Ömer, Yemen’de BM’nin aracılık ettiği siyasi süreçten başka çözüm alternatifinin bulunmadığını dile getirdi. Yemen’de çatışan iki tarafında ülkede yönetimi tek başına idare edebilecek güçte olmadığını kaydeden  Ömer, çatışmaların yalnızca süreci uzatacağı ve bunun da çözüme bir katkısı olmayacağını vurguladı.

BMGK toplantı sonrasında yaptığı başkanlık açıklaması ile Yemen’de tarafları uyardı ve Konsey’in daha önce aldığı kararlara uyulmadığı takdirde daha ileri adımların atılacağını bildirdi.

Konsey’in başkanlık açıklamasında, Yemen’in toprak bütünlüğü ve Cumhurbaşkanı Hadi’nin meşruiyetine destek verildi. Konsey bildirisinde tüm taraflara çağrı yapılarak, Yemen’in birliği ve egemenliğine zarar verecek eylemlerden sakınmaları dile getirildi. Hulisilerin daha önce Konsey’in yaptığı açıklamayı dikkate almayarak ilerleyişlerini sürdürmesi kınandı ve gidişatın ülkenin istikrarına, güvenliğine tehdit oluşturduğunun altı çizildi. Bildiride ayrıca Husiler ve tüm taraflardan Körfez İşbirliği Teşkilatı’nın inisiyatifine uyularak Konsey’in kararlarının hayata geçirilmesi vurgulandı.

Konsey dün Yemen’de, Husilerin ilerleyişini sürdürmesini durduramayan Cumhurbaşkanı Abd al-Rab Mansur al-Hadi’nin uluslararası toplumdan yardım talebinde bulunması üzerine acil toplandı. Siyasi krizin bir türlü durulmadığı Yemen’de hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi’nin geçen Ocak ayında istifa ettiğini açıklamaştı. Husiler, 6 Şubat tarihinde ülkenin meclisi feshetmiş, kamu binalarını ele geçirmişti. Türkiye’de dahil ülkede çok sayıdaki ülke büyükelçilik faaliyetlerini askıya almıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.