BM Genel Sekreteri: Arakan’da etnik temizlik riski yaşanıyor

BM Genel Sekreteri: Arakan’da etnik temizlik riski yaşanıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Arakan’daki durumun tüm bölgenin istikrarını bozabileceğini söyleyerek Myanmarlı yetkililere şiddeti durdurmaları çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Kurulu’na da (BMGK) bir mektup göndererek Arakan’da şiddeti durdurmak için atılabilecek adımlara dair önerilerini sıraladı.

Gazetecilere açıklama yapan Guterres, bölgede bir etnik temizlik yaşanıp yaşanmadığına dair soruya ise “Böyle bir risk var, umarım işler o noktaya ulaşmaz” cevabını verdi.

Arakan’daki krizin kökenine inen, etkili bir çözüm planının ertelenemeyeceğini belirten Guterres, Arakanlı Müslümanlara artık vatandaşlık ya da hareket özgürlüğü, çalışma, eğitim ve sağlık hakları kazandıracak şekilde bir yasal statü verilmesi gerektiğini belirtti.

Myanmar güvenlik güçlerinin şiddet uyguladığına ve ayrım gözetmeden saldırdığına yönelik raporlar aldıklarını ifade eden Guterres, “Bu eylemler ancak radikalizmi artıracak.” dedi.

Guterres, umutsuzluk ve zulümden kaçan yaklaşık 125 bin kişinin Bangladeş’e sığındığını, çok sayıda kişinin yolda hayatını kaybettiğini vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.