Ban Ki-moon’un devlet başkanlığı adaylığı hala belirsiz

Ban Ki-moon’un devlet başkanlığı adaylığı hala belirsiz

Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Güney Kore devlet başkanlığına adaylığı halen belirsizliğini koruyor.

Ban, BM Genel Sekreteri iken, görev süresi bittikten sonra iktidardaki Saenuri Partisi’nden devlet başkanı adaylığına kesin bakılıyordu. Fakat Güney Kore’de geçen yılın sonuna doğru patlak veren Choi Skandalı ile Devlet Başkanı Park Geun-hye, meclis kararı ile görevinden azledilmiş, iktidardaki Saenuri Partisi ise Parkçılar ve karşıtlar olarak ikiye bölünmüştü.

Geçen haftalarda Güney Kore’ye temelli dönüş yapan Ban, bir devlet başkan adayı gibi siyasi konuşmalar ve kilit ziyaretler gerçekleştirmesine rağmen, halen gelecek seçimler için adaylığını koyup koyacağını ifade etmedi. Öte yandan muhafazakar partiler de Ban’a karşı eski sıcaklıklarını kaybettiler.

Saenuri Partisi, Ban’ı aday olarak görmediklerini belirtirken, bu partiden kopan Doğru Parti ise Ban’ın parti içi seçimi kazanırsa aday olabileceğini bildirdi.

BM’nin Koreli eski Genel Sekreteri Ban, hala Güney Kore’de anketlerde eski Demokrat Partili Aday Moon Jae-in’den sonra yüzde 30’a yakın bir oyla ikinci durumda. Bazı uzmanların, muhafazakar partilerin Ban’a karşı bu soğukluğunu bir strateji olduğuna dikkat çekip, Ban’ın nihayetinde muhafazakarların çatı adayı olacağını öngörüyor.

Bazı uzmanlar ise, Ban’ın hala açıktan adaylık açıklamasına bulunmadığına vurgu yaparak, BM’nin Koreli eski Genel Sekreteri’nin devlet başkanlık yarışından en erkenden çekilen aday adayı olacağını tahmin ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.