Amerikalı uzmanlardan kayyum tepkisi: Ekonomik çöküşe kapı açılmıştır

Amerikalı uzmanlardan kayyum tepkisi: Ekonomik çöküşe kapı açılmıştır

Koza İpek Grubu’na bağlı tüm şirketlere kayyum atanmasına Amerikalı ekonomistler sert tepki gösterdi.

Gruba kayyum atanmasını değerlendiren Amerikalı uzmanlar, kayyum operasyonunu, “Hukuksuzluğun hüküm sürdüğü bir ülke ekonomik çöküşe kapı açmış demektir” şeklinde yorumladı. Yapılanların ‘bir cadı avı olduğu’ ifade edildi.

ABD’nin önde gelen eğitim kurumlarından Penn State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Indrit Hoxha Koza Holding’e yapılanların, Bank Asya’ya yapılanlardan farklı olmadığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Hoxha, “Aynı şeyler tekrar tekrar yapılıyor. Bu yaşananlar Türkiye ekonomisine uzun vadeli zararlar verecek”dedi. Özel sektöre bu şekilde baskı yapılmasının Türkiye’ye yatırım yapmak isteyenlere olumsuz mesaj vereceğini belirten Amerikalı uzman, bu durumun Türkiye’ye gelecek olan yabancı fonların azalmasına hatta fonların çıkışına neden olacağını belirtti.

Ekonomi profesörü, yatırım ortamlarındaki hukukun üstünlüğüne dikkat çekerek “Hukukun üstünlüğünün çiğnendiği bir ortamda, gerekli cezalandırmaların yapılması lazım. Bu durumun yatırımcılar tarafından nasıl algılanacağı ise çok önemli” diye konuştu.

ABD’nin Quinnipiac Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Kılıç, Türkiye’nin artık demokrasisi olmayan bir ülke durumuna düşürüldüğünü söyledi.

Koza Grubu’na yapılanlara karşı, “Tek kelimeyle söyleyecek bir şey bulamıyorum” diyen Prof. Dr Kılıç ‘Özgür basını olmayan, şahısların mülkleri ellerinden alınan ve hukuksuzluğun hüküm sürdüğü her bir ülke ekonomik bir çöküşe kapı açmış demektir” dedi.

Türkiye’nin yabancı yatırımcıya büyük ihtiyaç duyduğunu bu nedenle yatırımcıyı ürkütmemek gerektiğini hatırlatan Kılıç, “Dışarıdan gelen dövize çok ihtiyacı olan Türkiye’ye böyle hukuksuz bir ortamda daha az yatırım gelir. Bu da ekonominin çöküşünü daha da hızlandırır” diye konuştu. Kılıç, ülke ekonomisinin iyileşmesini isteyen hükümetin, hukuk kurallarına göre hareket etmesi gerektiğini hatırlattı.

Alaska Anchorage Üniversitesi Yönetim ve Kamu Politikaları Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Karahan da, “Şu anda yapılanların cadı avından başka bir şey olmadığını” söyledi.

“Mülkiyetin temeli adaletsizliklerle kazılıyor” diyen Prof. Dr Karahan “ Böyle hareketler bence yatırımcının gözünde belirsizliği artırmaya yönelik hareketlerden başka bir şey değil. Bu hükümetle fikir ayrılığı yaşayan, ters düşen her kim olursa olsun baskıya maruz kalıyor”diye konuştu.

Karahan, bu olumsuz görünümün hem adı geçen şirketler grubuna hemde şuan Türkiye’nin başındaki idareye kısa vadede bile zarar getireceğini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.