Almanya’dan Türkiye’ye nota

Almanya’dan Türkiye’ye nota

Berlinli insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in, Büyükada’da katıldığı bir seminer sırasında teröre destek verdiği iddiasıyla tutuklanması Almanya ile Türkiye arasında yeni bir krize neden oldu.

Federal Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak nota verdi.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Kuzey Denizi’nde süren yaz tatilini yarıda keserek, bu akşam ya da yarın Berlin’e geri döneceği, önce Ankara ile diplomatik temaslarda bulunacağı ve federal hükümetin konuyla ilgili acil toplantısı sonrasında kamuoyunu bilgilendireceği açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Aydın’ın bu sabah bakanlığa çağrıldığını ve kendisine iletilen sözlü vetoda, Almanya’nın tutuklanma kararıyla ilgili rahatsızlığının iletildiğini söyledi. “Alman hükümeti, Türkiye’de terör örgütüne üye olmakla suçlanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ve diğer insan hakları savunucuları hakkında verilen tutuklanma kararını kınıyor” diyen sözcü, Steudtner’in derhal serbest bırakılmasını istediklerini söyledi. Steudtner gibi “insan hakları ve demokrasi savunucularıyla terör destekçileri arasında bağlantı kurmanın anlamsız” olduğunu savunan bakanlık sözcüsü, “Türk büyükelçisine konunun ne denli önemli olduğunu ve ertelenemeyeceğini de söyledik” dedi.

Berlin’de insan hakları çevrelerinde saygın bir ismi olan iki çocuk babası Peter Steutner, daha önce Kenya, Filistin ve Nepal gibi birçok ülkede insan hakları konusunda çalışmış, son yıllarda da krizleri çatışmasız şekilde çözme yöntemleri üzerine uzmanlaşmış bir kişi. Dijital güvenlik konusunda bir seminere katılmak üzere İstanbul’a giden Steudtner, Alman Protestan Kilisesi çatısı altındaki barış çalışmalarıyla da tanınıyor. Sigmar Gabriel’in yarınki kriz toplantısı sonrasındaki açıklaması merakla beklenirken, Alman basınında hükümetin son gelişmelere tepki olarak Türkiye’ye gidecek olan Almanya vatandaşlarına “tatile gitmeyin” çağrısında bulunulabileceği öne sürüldü.

Başbakan Angela Merkel dün yaptığı açıklamada, kararı “kınadıklarını” ve Türkiye’de “masum insanların adalet sisteminin çarkına takılmasının” bir diğer örneği olarak gördüklerini söylemişti. Merkel, “Alman hükümeti salıverilmesi için her düzeyde, yapabileceği her şeyi yapacaktır” şeklinde konuştu. Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz ise, Erdoğan’ın Türkiye’deki politikalarının artık “sınırları zorladığını” öne sürerek, “Şimdilerde Türkiye’de olanlar artık kabul edilemez ve tüm sınırları aşan bir biçimde. Sayın Erdoğan, şu anda hukuk devletini ortadan kaldırıyor” dedi. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise, “Ankara’ya kendi bindiği dalı kestiği net bir şekilde anlatılmalı” diyerek Avrupa Birliği ile iyi ticari ilişkilere sahip olmasının Türkiye için önemine değindi. Özdemir, “Bu ülkede güvenli şekilde nasıl yatırım yapılabilir bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Daha önce de “Die Welt” gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması iki ülke arasındaki ilişkileri germişti. Berlin daha dün, 14 Şubat’ta kendi isteğiyle ifade vermek üzere gittiği emniyette gözaltına alınan ve 27 Şubat’ta tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen Yücel’in avukatı tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuruyu destekleyeceğini duyurdu. AİHM Deniz Yücel’in dosyasını da öncelikle incelemeye karar vermişti.

“Die Welt” gazetesinin sahibi WeltN24 şirketi de dün Türkiye’deki Anayasa Mahkemesi’ne Yücel’in tutukluluğuna son verilmesi için temyiz başvurusunda bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.