Almanya İncirlik’ten çekiliyor

Almanya İncirlik’ten çekiliyor

İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerinin Alman milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesine Türkiye’nin izin vermemesi ile başlayan krizde, iki ülkenin dışişleri bakanlarının buluşması da sonuç getirmedi.

Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik’te çözüm göremediğini ve Alman askerlerinin çekileceğini açıkladı. Meslektaşı Çavuşoğlu’nun kendisine İncirlik’e şu anda bir ziyaretin mümkün olmadığını belirttiğini söyleyen Gabriel’in, bu durumda üstteki askerlerin başka bir yere kaydırılmasına Türkiye’nin anlayış göstermesini istemesi ve “Bizler Türk meslektaşlarımızla birlikte barışçıl bir şekilde, herhangi bir çatışma olmadan sorunu halletmek istiyoruz” şeklindeki sözleri, İncirlik konusundaki müzakerelerin sonu olarak yorumlandı.

Hristiyanların önemli dini bayramlarından Panktot Yortusu’nun kutlandığı Berlin’de, Gabriel’in açıklamaları sonrasında İncirlik’ten çekilmenin ne zaman ve nasıl yapılacağı konusu gündeme gelirken, koalisyon hükümetinden SPD savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, fazla vakit kaybetmeden çekilme hazırlıklarının başlamasını talep etti. “Türkiye’nin tavrını bir kez daha ortaya koyması bu konunun sonunda çözülmesi açısından iyi oldu” diyen Arnold, hükümetin çekilme planının ayrıntılarını hemen açıklamasını istedi. Birlik Partileri‘den (CDU/CSU) Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, hükümete çağrıda bulunarak Almanya’nın askeri misyonunun yeni koşullar altında devamının nasıl olacağını belirlemesini istedi. Röttgen, “İncirlik’e alternatif neresiyse oraya gidilmesi bu durumda daha iyi” dedi.

Sol Parti Genel Başkanı Bernd Riexinger, “Türkiye’nin bizi küçültücü tavrından hemen sonra İncirlik’i terk etmemiz gerekir‘ şeklinde bir açıklama yaptı. Yeşiller savunma politikaları sözcüsü Agnieszka Brugger ise, “Federal hükümet rezil oldu ve iyi niyetiyle hiçbir şeye ulaşamadı” diye görüş belirtti. Hükümet kaynakları, İncirlik konusunun bu hafta içinde muhtemelen çarşamba günü kabinede tartışılacağından ve çekilme kararının aynı gün kararlaştırılacağından yola çıkıyorlar.

Başbakan Angela Merkel son günlerde yaptığı açıklamalarda, Gabriel’in temaslarının sonuçsuz kalması durumunda, üstte konuşlu 260 askerinin ve Tornado keşif uçaklarının çekileceğini açıklamıştı. İncirlik’teki Alman gücünün Ürdün’e kaydırılacağı tahmin ediliyor. Alman Savunma Bakanlığı, İncirlik’e alternatif olarak Ürdün’de üç, Güney Kıbrıs ve Kuveyt’te ise ikişer üssü değerlendirmeye almış, bunlardan en iyi seçeneğin Ürdün’ün Azrak kentindeki Muvaffak Salti Hava Üssü olduğunu açıklamıştı. Türk-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Faruk Şen, Türkiye ile Almanya arasında uzun bir süredir gerilime neden olan İncirlik üssüne izin ziyareti verilmemesi konusunda “Ankara’nın aldığı tavrı anlayışla karşılamak gerekir” diyor ve Berlin’in bu konuda hatalı davrandığını belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.