ABD: Türkiye’de yargı, meşru siyasi söylemleri engellemede kullanılıyor

ABD: Türkiye’de yargı, meşru siyasi söylemleri engellemede kullanılıyor

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ne imza atan akademisyenlere yönelik operasyonlara ABD Dışişleri Bakanlığı’dan sert tepki geldi. Bakanlık Sözcüsü John Kirby, “Türkiye’de resmi organlar, güvenlik güçleri ve yargı birimleri meşru siyasi söylemleri engellemede kullanılıyor” dedi.

Kirby, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını almadan önce söz konusu gelişmeye yönelik duydukları rahatsızlıkları dile getirdi. Düşüncelerini açıklamalarından dolayı gözaltına alınan akademisyenlere ilişkin haberleri takip ettiklerini ifade eden Kirby, “Bu girişimi, rahatsız edici bir eğilim olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’in Twitter’dan yaptığı açıklamalara değinen Kirby, Bass’in “ Şiddetle ilgili endişelerin ifade edilmesi, teröre destek vermek ile eşdeğer değildir. Hükümet eleştirisi ihanet ile eşdeğer değildir. Türk demokrasisi rahatsız edici fikirlerin serbestçe ifade edilmesini kucaklayacak kadar güçlü ve dirençlidir.” ifadesini tekrarladı. Türk yetkililere eylemlerini, ifade özgürlüğü dahil olmak üzere Türkiye Anayasası’nda da kutsal sayılan evrensel demokratik değerlerle uyumlu olmasını sağlama çağrısı yaptı.

TÜRKİYE’NİN ABD’DEN DAHA İYİ DOSTU YOK

Kirby’ye Melih Gökçek’in Twitter üzerinden Büyükelçi Bass’e yönelik eleştirileri de soruldu. Gökçek’in açıklamalarını gördüğünü belirten Kirby, “Türkiye’nin ABD’den daha iyi dostu yok. Ve bu kesinlikle Büyükelçi Bass ile temsil ediliyor. Kimse Türkiye’nin başarılı olması ve kendi anayasasındaki demokratik değerleri yaşatması konusuna daha bağlı değil. Kimse Büyükelçi Bass’den daha bağlı değil. Türk halkının iyiliğini ve Türk demokrasisinin sağlığını derinden umursadığından dolayı konuştu. Kaygılarını içeren bir açıklama yayınladı” dedi.

Bass’in açıklamasının akademisyenlerden taraf olmak yada olmamak anlamına gelmeyeceğini belirten Kirby, “Açıklamasına bakarsanız bunu açıkça belirtiyor. Bu, düşünceleri özgürce ve açıkça ifade edebilme ve hükümete barışçıl, demokratik yollarla karşı çıkabilme görüşüdür. Bunlar Türk Anayasası’nda da kutsal kabul ediliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye ile ilgili duydukları kaygıları dile getirmeye devam edecekleri mesajını veren Kirby, “Türkiye’yi kendi demokratik değerleri ile uyumlu şekilde görmek istiyoruz. Nihayetinde bunlar Türk liderlerin vereceği kararlar. Biz bunu görmek istiyoruz” dedi.

CUMHURİYET GAZETESİNİN ENGELLENMESİ

Bir soru üzerine Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sitesine erişimin engellendiğine yönelik haberleri görmediğini belirten Kirby, “Eğer doğruysa az önce söylediklerim ve konuşmamın başında ifade ettiklerim halen geçerli. Bu da Türkiye’yi basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü dahil kendi demokratik değerleri ile yaşadığını görmek istediğimizdir” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.