ABD Suriye’yi vurdu

ABD Suriye’yi vurdu

Amerika, Suriye’de hafta başında 100’ü aşkın sivilin ölümüne yol açan ve Esat rejimine bağlı güçlerin sorumlu tutulduğu kimyasal saldırıya Tomahawk füzeleriyle yanıt verdi. Operasyon altı yıl önce başlayan iç savaşta, Amerika’nın Suriye ordusunu hedef aldığı ilk doğrudan saldırı oldu.

Amerikan donanmasına bağlı muhriplerden fırlatılan 60’a yakın Tomahawk füzesi, Suriye’nin batısındaki bir hava üssünü hedef aldı. Amerikalı yetkililer, Han Şeyhun kasabasına, büyük olasılıkla sarin adlı sinir gazıyla saldıran uçakların bu üsten kalktığına inanıyor.

Saldırıdan sona Florida’nın güneyindeki yazlığından televizyonlara açıklama yapan Başkan Donald Trump, füze saldırısının Amerika’nın “hayati ulusal çıkarlarına” hizmet ettiğini savundu. Suriye’de hafta başında düzenlenen kimyasal saldırıyı “çok barbarca” diye niteleyen Trump, çaresiz insanların, kadın ve çocukların boğularak öldüğünü kaydetti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı caydırma yönünde geçmişteki çabaların başarıya ulaşamadığına dikkati çeken Trump, “Tüm medeni ulusları Suriye’deki katliam ve kan gölünü durdurmaya çalışma yönünde bize katılmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Suriye ve Rusya ABD’nin füze saldırısını “saldırganlık” şeklinde yorumladı. Pentagon yetkilileri füze saldırısından hemen önce Moskova’ya haber verildiğini bildiriyor.

Füze saldırısı aynı zamanda seçim kampanyası boyunca Suriye iç savaşına müdahale edilmemesi yönünde açıklama yapan Donald Trump açısından önemli bir dönüş oldu. Ancak Trump’ın son açıklamalarında, kimyasal saldırıda çocukların ölümünden etkilenmiş olduğu gözlendi. Trump saldırıyı “insanlığın utancı” ve “çok sayıda çizginin aşılması” şeklinde yorumlamıştı.

Esat’ı uyarmıştı

Suriye’de hafta başında yaşanan kimyasal saldırıdan Trump yönetimi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı sorumlu tutmuş ve bunun sonuçları olacağını söylemişti.

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada Türkiye saatiyle 03:40’ta Amerika’nın bölgedeki donanma gemilerinden Suriye’deki hava üslerini hedef alan saldırı başlatıldığı, saldırı kapsamında Suriye’deki Şayrat hava üssünün hedef alındığı ve üsse 59 adet Tomahawk Cruise füzesi fırlatıldığı duyuruldu. Saldırıda üste bulunan uçaklar, uçak hangarları, yakıt ve lojistik depoları ile mühimmatların bulunduğu sığınakların hedef alındığı açıklandı.

Başkan Donald Trump operasyon ile ilgili olarak “Bu akşam kimyasal saldırının gerçekleştirildiği Suriye’deki hava üslerinin vurulması talimatı verdim. Tüm uluslara Suriye’de devam eden katliam ve ölümlerin son bulması için çağrı yapıyorum. Kimyasal silahların kullanımı ve yayılmasını önlemek Amerika’nın ulusal güvenliği için de hayati önem taşımaktadır” dedi.

Trump kısa açıklamasında ayrıca “Suriye’deki diktatör Beşar Esat masum sivllere yönelik olarak ölümcül sinir gazları kullanarak bir kimyasal saldırı gerçekleştirdi. Esat kadınları, çocukları ve yardıma muhtaç insanları boğarak (gaz ile) öldürdü. Bu birçok insan için yavaş ve acı veren bir ölüm oldu. Ufacık güzel bebekler bile barbarca katledildi. Esat’ın bu tavrılarını değiştirmesi için yıllardır gösterilen çabalar hep boşa çıktı. Bölgede devam eden ve derinleşmekte olan mülteci krizi bölgeyi istikrarsızlaştırmaya ve Amerika ve mütteffiklerini tehdit etmeyi sürdürüyor” dedi.

Öte yandan Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon Suriye’deki Şayrat Hava Üssü’ne yapılan saldırıdan önce Rusya’nın konu ile ilgili olarak bilgilendirildiğini açıkladı. Pentagon açıklaması masum sivillere karşı kimyasal silahların kullanılması kabul edilemez denilerek sonlandı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.