ABD Suriye’de yeni strateji peşinde

ABD Suriye’de yeni strateji peşinde

Başkan Donald Trump’ın IŞİD’i “yok etmek” için istediği yeni askeri strateji Amerika’nın Suriye’deki askeri varlığını daha da artıracağa benziyor. Bu, sahada daha fazla kara gücü anlamına gelebilir.

Ayrıntılar henüz netleşmiş değil, ancak Beyaz Saray’ın tavsiyeleri örgüte karşı aynı zamanda yalnızca askeri nitelikli olmayan kampanyanın yürürlükte olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda IŞİD’in finansmanını daraltma, örgütün militan toplama kabiliyetini kısıtlama ve IŞİD propagandası ile mücadele çabaları yürütülüyor.

Bir yetkili raporun daha ayrıntılı tartışma için bir fırsatlar sunacağını kaydetti.

Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’da göre yeni oluşacak bu strateji, yalnızca IŞİD militanlarını değil, ayrıca amacı Amerika’ya saldırmak olan elKaide ve diğer aşırıcı örgütleri de hedef alıyor. Dunford, planın sadece askeri güce dayanmayacağını belirtiyor.

Dunford, planın hem siyasi hem de askeri nitelikli olduğunu söyledi.

Dunford’un açıklaması, Pentagon’daki askeri ve sivil yetkililerin IŞİD’le mücadele konusunda, Başkan Trump’ın ifadelerinden daha çok ayrıntı içerdiği izlenimi yarattı.

Başkan Trump cuma günkü açıklamasında “IŞİD’i yok etmekten” söz etmişti.

Dunford, Amerika’nın IŞİD sorununu çözerken diğer sorunlar yaratmama konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtti. Dunford’un bu açıklamasıyla da, konunun NATO üyesi Türkiye ile nasıl ele alınacağına dikkat çektiği belirtiliyor.

Savunma Bakanı Jim Mattis, Beyaz Saray’a staratejinin içeriğini anlatıyor, yetkililer ayrıntıların Trump seçenekleri değerlendirince ortaya çıkacağını belirtiyor.

Yetkililer Mattis’in raporunun, Dışişleri Bakanlığı, Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) ve diğer dairelerden gelen tavsiyelere dayandığını belirtiyor.

Yetkililer, tavsiye edilen yaklaşımların Obama yönetiminin stratejisinin ana unsurlarını yansıtacağını belirtti. Obama stratejisi Amerikan askerinin doğrudan çatışmaya girmek yerine yerel güçlere destek vermesini öngörüyor. Trump yönetiminin savunma bakanı Mattis de, Amerikan askerini savaş alanına sokmaya niyetli görünmüyor.

James Mattis geçen hafta Bağdat’ta yaptığı açıklamada, koalisyonun IŞİD’le mücadelesini müttefiklerle işbirliğine dayandırdı. Mattis, “Onları yok edinceye kadar arkalarından gideceğiz” ifadesini kullandı.

Trump, 28 Ocak’ta Mattis’e bir plan sunması için 30 gün süre varmişti. Trump, planın yalnızca askeri zaferi içermemesi, aynı zamanda örgütün radikal ideolojisini de etkisiz hale getirmesi gerektiğini kaydetti.

Daha fazla Amerikan askeri sevki ya da Suriye Kürtleri’nin silahlandırılmasının tartışılıp tartışılmadığının sorulması üzerine Mattis, buna saha komutanlarının isteğine uyacağını söylemekle yanıt verdi.

Savunma Bakanı Mattis gizliliğin önemine vurgu yaptı ve “İlerleme sürecinde bu konularla ilgileneceğiz ve istihbarattan, taktiklere ve lojistiğine kadar her birine bakacağız” dedi.

Öte yandan Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, Suriye’deki savaşı hızlandırmak için daha fazla Amerikan askerine ihtiyaç duyulabileceğini söyledi. Amerika şu anda Suriye’de özel kuvvetlere bağlı 500 asker bulunduruyor. Askerlerin amacı muharip rolden öte, yerel güçleri organize etmek, tavsiyede bulunmak.

En önemli sorunlardan biri Trump yönetiminin Rusya’nın Suriye’deki rolüne yönelik tutumunu yeniden değerlendirmesi olacak. Trump, Rusya ile IŞİD’e yönelik mücadele konusunda istek belirtse de Pentagon, askeri alanda Rusya ile işbirliğine gönülsüz.

Mattis dahil üst düzey askeri yetkililer, Irak askeri operasyonundan daha emin görünüyorlar. Aynı stratejinin Suriye’de de işe yarayabileceği fikri ağırlık kazınıyor.

Yetkililer, Amerika’nın desteklediği Suriyeli Kürtler’e ağır teçhizat ve silahların sağlanmasının daha olası olduğunu ama bunun da siyasi açıdan hassas bir konu olduğunu belirtiyorlar.

NATO müttefiki Türkiye YPG’yi terör örgütü, olarak nitelendiriyor. Ancak YPG Rakka’yı geri alma gücünün omurgasını oluşturuyor. Pentagon’da bazıları Kürtlere ağır silahlar verilmesini önermiş, Obama yönetimi bunu reddetmişti.

Bir diğer seçenek savaşa daha fazla Apache helikopterlerinin gönderilmesi ve daha fazla Amerikan gücünün Suriye güşlerini eğitmesi.

Mattis ve Irak’taki en üst düzey Amerikalı komutan olan Korgeneral Stephen Townsend Amerika’nın Irak’ta devamlı bir ortkalığa sahip olacaklarına inandıklarını belirtti.

Mattis, Bağdat’ta yaptığı açıklamada, “bu savaşta bir süre olacağımızı düşünüyorum, birbirimizi destekleyeceğiz” dedi.

Townsend ise Amerika’nın Irak’ta ne kadar kalacağını söylemekten kaçındı. Bununla birlikte “Musul’dan sonra Irak’ı hemen terkedin denmesini beklemiyorum” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.