ABD siyasetinde Netanyahu krizi devam ediyor

ABD siyasetinde Netanyahu krizi devam ediyor

Demokrat Partililer, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner’e mektup göndererek, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Kongre’de yapacağı konuşma tarihinin ertelenmesini istedi.

ABD siyasetinde krize neden olan ‘Netanyahu ziyareti’ taraflar henüz bir çözüme ulaşabilmiş değil. Demokratlar gönderdikleri mektupta Meclis Başkanı’ndan Netanyahu’nun Kongre’de yapacağı konuşmanın İsrail’de yapılacak seçimlerin sonrasına ertelenmesini talep etti. Milletvekilleri, tekliflerinin kabul edilmemesi durumunda konuşmayı protesto ederek Meclis’e gelmeyeceklerini yazdı.

Boehner, geçtiğimiz ay Netanyahu’yu, 3 Mart’ta Kongre’de konuşma yapmak üzere davet etmişti. Beyaz Saray, Boehner’e tepki göstererek protokol kurallarını hiçe saymakla eleştirmişti. Başkan Barack Obama ise İsrail’de yapılacak seçimlerden iki hafta önce Netanyahu’nun ABD’yi ziyaret edecek olmasını eleştirerek kendisinin görüşmeyeceğini dile getirmişti. Obama, Netanyahu ile görüşmeme kararını ise herhangi bir ülkede yapılacak seçimlerden önce o ülkenin siyasi liderleri ile görüşme yapmanın prensiplere aykırı olmasına bağlamıştı.

Boehner’ın Netanyahu’yu davet etmesi İran’a karşı yeni yaptırımlara karşı olduğunu belirten Obama’yı köşeye sıkıştırmak için atılmış bir adım olarak değerlendiriliyor.

30 kadar milletvekilinin gönderdiği ortak mektupta, Meclis Başkanı’nın ülkenin dış politikasına saygılı olması istendi.

Boehner’in davetini kabul ettiğini belirten Netanyahu ise, Kongre’de konuşma yapmak istediğini söylemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.