ABD, Martin Luther King’i anıyor

ABD, Martin Luther King’i anıyor

ABD, ırk ayrımına son verme amacıya barışçıl mücadele yürüten ve Nobel barış ödülüne layık görülen sivil haklar savunucusu Martin Luther King’i anıyor.

Amerikalılar ülkenin en ünlü sivil haklar savucularından Martin Luther King’i 88. doğum yıldönümünde adına inşa edilen anıtın önünde andı. 1994’ten bu yana resmi tatil olan doğum yıldönümü vesilesiyle Martin Luther King anıtına koşan vatandaşlar ünlü aktiviste olan sevgilerini gösterdi.

ABD yakın tarihine damga vuran isimlerden biri olan Martin Luther King, ırk ayrımına son verme mücadelesini ilk kez 1955’te Alabama eyaletinin Montgomery şehrinde otobüslerin her zaman arka bölümünde oturmak zorunda olan siyah Amerikalıları otobüs boykotu yapmaya çağırması ile başlatmıştı.Yaklaşık 10 yıl süren barışçıl mücadele amacına ulaşmış, 1964’de ABD Başkanı Lyndon Johnson siyah Amerikalıları beyazlarla eşit kabul ederek ırk ayrımına son veren yasayı imzalamıştı.

King’in 1963 yılında Washington’daki tarihi “I have a dream – (Bir hayalim var)” konuşması ABD ve dünya genelindeki milyonlarca sivil haklar savucusuna ilham kaynağı oldu. ABD’de 1863 yılında köleliği resmen kaldıran Başkan Abraham Lincoln adına inşa edilen anıtın (Lincoln Anıtı) merdivenlerinde yaptığı ünlü konuşmasında meydandaki 250 bin kişiye seslenmişti. “Bir gün, dört çocuğumun da derilerinin rengi ile değil de kişilikleri ile yargılanacağı bir ülkede yaşayacaklarına dair bir hayalim var.” ifadesi konuşmasının unutulmayan cümlelerinden oldu.

King, 4 Nisan 1968 Memphis kentinde siyah temizlik işcilerinin ücretlerine ilişkin katıldığı gösteride suikast sonucu öldürüldü. 1929 doğumlu King öldürüldüğünde 39 yaşındaydı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.