Webster: İdris Şah’ın Sufizm’i yeniden basılsın

Webster: İdris Şah’ın Sufizm’i yeniden basılsın

ABD’li edebiyatçı Jason Webster, Afgan asıllı İngiliz yazar İdris Şah’ın 50 yıl önce yazdığı, Sufileri ve Sufizmi kaleme aldığı The Sufis adlı kitabın, özellikle Arapça ve Farsçaya çevrilerek yeniden yayımlanması gerektiğini söyledi.

“Radikal İslam’ın tavan yaptığı şu günlerde, Sufizm’in; aslında dünyanın en hassas ve barışçıl felsefesi olduğunu insanlara öğretmemiz gerekir” diyen yazar, kitabın yayımlandığı yıllarda Dorris Lessing, J.D. Salinger ve Geoffrey Grigson gibi yazarların popüler olmasına karşın, yüzyılın en önemli kitabı olarak nitelendirildiğini söyledi. İlk yayımlandığı dönemde Winston Churchill ve Ted Hughes gibi önemli isimleri etkisi altına alan kitap için Hughes, bir yazısında “Muhtemelen Sufiler, yeryüzünde yaşayan en duyarlı insanlar topluluğu” ifadelerini kullanmıştı.

Edebiyat dünyasında kitapla ilgili tartışmaların yapıldığı sırada bir açıklama da İdris Şah Vakfı’ndan geldi. Kitabın, İngilizce yeni basımının yolda olduğunu açıklayan vakıf, Arapça, Farsça ve Urduca gibi farklı diller için de tercüme seçeneği arandığını vurguladı.

İdris Şah’ın, Sufizm ile dünyayı etkileyen tek isim olmadığına dikkat çeken edebiyat çevreleri, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî ve Ömer Hayyam gibi sufilerin de, yüzyıllarca efsane edebiyatçılar Chaucer ve Averroes’e de esin kaynağı olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, yarım yüzyıl boyunca özellikle Batı’da, üzerine pek çok araştırma yapılan Sufizm’in anavatanı olan Orta Doğu’daki ilgi ve etkisini çoktan kaybetmesinin ise bugün yaşanan kaosun da kaynağı olduğu görüşünde. Hem edebiyat çevreleri, hem de vakıf, kitabın farklı dillerdeki yeni baskısıyla birlikte “İslamiyet’in diğer yüzünün” daha iyi anlaşılacağı ve akıllarda “siyah bayrak ve katliamlarla” kalan yanınınsa zamanla silineceği konusunda fikir birliği içerisinde.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.