Ünlü aktör Sean Connery hayatını kaybetti

Ünlü aktör Sean Connery hayatını kaybetti

Dünya sinemasının efsanevi aktörlerinden İskoç aktör Sean Connery, 90 yaşında yaşamını yitirdi.

İngiliz basını ailesinin Connery’nin ölüm haberini doğruladığını ancak sebebine ilişkin bir detay paylaşmadığını yazdı.

James Bond karakterini beyaz perdede canlandıran ilk isim olan Connery, 1962 ile 1983 yılları arasında 7 kez ‘007’ filminde başrolü üstlendi. Connery, Bond rolü dışında The Hunt for Red October ve The Untouchables gibi filmlerdeki rolleriyle de sinema tarihindeki yerini aldı.

Kuşkusuz o her zaman önce James Bond olarak hatırlanacak. Ian Fleming‘in sevilen casus romanlarından beyaz perdeye uyarlanan ünlü casusu oynayan ilk aktör olmasına rağmen hala “en iyi Bond” olarak anılıyor. 1962’deki Dr. No ile başlayıp 1983’teki Never Say Never Again ile biten macerada 20 yıl boyunca Bond’u oynadı.

İnkâr edilemeyen karizması, üstün oyunculuğuyla Bond sonrası dönemde de iyi filmlerde oynama şansı elde etti. Alfred Hitchcock‘un Marnie, The Anderson Tapes, The Man Who Would Be King ve elbette Murder on the Orient Express filmlerinde Bond’daki karakterini andıran roller aldı.

Fakat bu durum, Connery’nin tek yönlü bir aktör olduğu anlamına elbette gelmiyordu. Indiana Jones, Name of the Rose, Time Bandits , Highlander ve Zardoz gibi filmlerde rol alarak çok yönlü oyunculuğunu fazlasıyla kanıtladı.

1988’de Dokunulmazlar (The Untouchables) ile aldığı Oscar sonrası genç bir haydut kurnaz bir aristokrat rollerinden çok iyi gişe yapan aksiyon ve dramalarda rol aldı. Bu dönemdeki filmleri arasında The Hunt For Red October , The Russia House , DragonHeart , The Rock v Finding Forrester sayılabilir.

2000 yılında drama sanatına katkılarından ötürü Kraliçe II. Elizabeth tarafından “Sir” unvanı verilerek şövalye ilan edildi. 2003 yılında rol aldığı League of Extraordinary Gentlemen (Muhteşem Kahramanlar) filminden sonra emekli olan Connery son 17 yılda sadece birkaç projede sesiyle yer aldı.