Türkçe Olimpiyatları’na muhteşem veda

Türkçe Olimpiyatları’na muhteşem veda

Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya 140 ülkeden toplanıp geldiler ülkemize. Tam 15 gün boyunca şehir şehir dolaşıp, şarkıları, türküleri, şiirleri ve danslarıyla gönlümüzü fethettiler.

Bu yıl 11.si düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Türkiye’ye gelen 2 bin dünya çocuğuna dün veda vaktiydi. Kapanış programının yapıldığı Atatürk Olimpiyat Stadı tarihi gecelerden birine tanıklık etti. Coşkuyla hüznün bir arada yaşandığı gecede Anadolu’nun vefakar insanı stadı tıklım tıklım doldurdu. 80 bin kişilik stada 250 bin kişi gelince, binlerce kişi de programı dışarıya kurulan dev ekranlardan izledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı programda Türkçe sevdalılarını, iş, sanat ve siyaset dünyasının ünlü isimleri de yalnız bırakmadı.

İstiklal Marşı ile başlayan geceyi Şoray Uzun ve 9. Türkçe Olimpiyatları’nda Mehmet Akif Ersoy’un şiiriyle birincilik kazanan Gürcistanlı Leyla Kurbanova’nın sunumu renklendirdi. Açılış konuşmasını yapan 11. Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam, Türk okulunda, üniversitelerde ve dil merkezlerinde Türkçe öğrenen gençlere teşekkür etti. Onları Türkiye’ye gönderen ailelerini de unutmayan Sağlam, ‘‘Dünyanın bütün kıtalarından 2.000 öğrenci Türkiye’ye bayram havası yaşattı. Tıpkı göçmen kuşlar misali mayıs sabahında geldiler ve bir bayram havasında bu haziran akşamında veda ediyorlar. Yolları açık olsun. Öğrencilerimiz ve onları yetiştiren öğretmenlerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyorum. 140 ülkeden gelen öğrencilerin ailelerine evlatlarını bize emanet ettikleri için teşekkür ediyorum.’’ dedi.

Hocaefendi’nin yıllar önceki mesajı gerçekleşti

Muhteşem gecede; Kazakistan’dan Cumuhan Asilov, sözleri Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’ye ait olan “Hicran ve Ümit” şarkısını seslendirdi. Şarkının anonsu yapıldığında stat dakikalarca ayakta alkışladı. Sunucu Şoray Uzun, bunun üzerine ‘Öyle bir selam gönderdiniz ki okyanusun diğer tarafından duyulmuştur.’ şeklinde konuştu. Daha sonra stadyumda bulunan dev ekranlara 1992 yılında Hocaefendi’nin verdiği bir vaazda ‘Gün gelecek statlara sığmayacaksınız.’ dediği sahne yansıtıldı. Ardından yine Bamteli’ndeki bir sohbetinden ‘Gelin Allah aşkına biraz da kardeşçe yaşayalım. Türkçe olimpiyatlarında dedikleri gibi yeni bir dünya kuralım el ele. Yeni bir dünya işte bu.’ dediği sahne gösterildi.

Stat saatler öncesinde tıklım tıklım

‘Evrensel Barışa Doğru’ sloganıyla yapılan 11. Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış törenine saatler kala İstanbullular şölen alanına akın etmeye başladı. Bu tarihi geceyi yerinde seyretmek isteyen on binlerce kişi saatler öncesinden stattaki yerini aldı. Yüzlerce otobüs ve minibüs, İstanbul başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen ziyaretçileri taşıdı. Görevliler olası bir trafik tıkanıklığına yol vermemek için otobüsleri stada yaklaştırmadı. Yeni açılan Otogar-Başakşehir Metrosu da tarihi günlerinden birini yaşadı. Metroda yoğunluk yaşanırken, stadın dört bir yanından içeriye doğru adeta bir insan seli oluştu. Bu arada stadın mevcut tribünlerinin yanı sıra hem saha içinde hem de stat dışında on binlerce kişilik koltuk yerleştirildi. Stadın içindeki yeşil alan özel bir muhafazaya alındıktan sonra tamamen sahne ve ek seyirci koltuklarına ayrıldı. İzleyicilerin tribünlerde açtığı “Çiçekler açmazdı bulutlar ağlamasa”, “Statlar da bir gün size dar gelecek” yazılı pankartlar büyük alkış aldı.

Şarkı ve türkülerle tribünler coştu

Gece dünya çocuklarının kıtalar üzerinden yürüyüşüyle başladı. Görsel şovları Türkçe sevdalılarının şarkıları takip etti. Kimi arabesk tarzında söyledi, kimi de Karadeniz türküleri ile tribünleri coşturdu. Hindistan, Moğolistan, Senegal gibi birbirinden farklı ülkelerden oluşan Dünya Korosu ve Dünya Orkestrası türküleriyle izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. Tanzanyalı Abdülkadir Haruknas’ın seslendirdiği ‘Tanzanya’nın Bağları’ türküsüne stattakiler de eşlik etti. 11. Türkçe Olimpiyatları’nda Şarkı finalinin birincisi olan Martin Yordanov “Bir Zamanlar Deli Gönlüm” şarkısı ile unutulmaz bir performans sergiledi. 15 ülkeden öğrenciler Anadolu Renkleri projesi ile Anadolu’nun çeşitli yörelerinden oyunlarıyla sahnede tek bir desen oluşturdu. “Boş Bardak” şarkısını seslendiren Güney Kore’den Sou Yong Çe şarkısının sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Babalar Günü’nü kutladı. Azerbaycan’dan Ayhan Bünyadzade “Kesik Çayır” türküsünü ve Moldova’dan Stefan Roscovan “Evrensel Barışa Doğru” şarkısını okudu. Gecenin finalinde 140 ülkeden gelen yaklaşık 2 bin öğrenci hep birlikte, tüm stadı da koroya dahil ederek “Yeni Bir Dünya ve Namın Duyulsun” şarkılarını seslendirdi. Havai fişek ve lazer gösterisi de gecenin alkış alan gösterileri arasında yer aldı. Stattaki izleyiciler kapanış programı boyunca ellerinden Türk bayrağını düşürmedi.

‘İlk’lerin yaşandığı gece

Türkçe Olimpiyatları kapanış programı birçok ‘ilk’e de sahne oldu. Bu yıl ilk kez oluşturulan Dünya Korosu, İstiklal Marşı’nı seslendirdi. 12 ülkeden oluşturulan ritim grubunun gösterisiyle coşan İstanbullular, helikopter gösterisini ise ayakta alkışladı. İki helikopter ve 30’a yakın kamera ile takip edilen şöleni 10’a yakın televizyon kanalı canlı yayınladı.  

Dev sponsorlara plaket

Gecenin sonunda olimpiyatların sponsorlarına ödülleri verildi. Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz’a ödülünü Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı takdim etti. Diğer sponsorlardan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Yardımcısı Ali Ülker ödülünü Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’tan aldı. Platin sponsoru Ali Ağaoğlu’nun ödülünü AB Bakanı Egemen Bağış verdi.

İmzayı atıp olimpiyata koştular

11. Türkçe Olimpiyatları’nın final gecesinde sürpriz ziyaretçiler de vardı. Olimpiyatlardan birkaç saat önce nikâh kıyan Suna-Ahmet Güllüce çifti soluğu Türkçe Olimpiyatları’nda aldı. Öğretmen olan 23 yaşındaki gelin Suna Güllüce, olimpiyatların kendisinde tutku olduğunu dile getirdi. Çifte mutluluk yasadıklarını ifade eden Güllüce çifti, “Bizim için harika bir balayı hediyesi oldu.” ifadelerini kullandı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.