‘Türk Pasaportu’, Columbia Üniversitesi’nde gösterildi

‘Türk Pasaportu’, Columbia Üniversitesi’nde gösterildi

İkinci Dünya Savaşı sırasında Türk diplomatların, Yahudileri Nazilerden kurtarmasını anlatan “Türk Pasaportu” adlı film Columbia Üniversitesi’nde gösterildi.


New York Türk Kültür Merkezi (TCC)  ve Columbia Üniversitesi Türk Öğrenci Kulubü tarafından gerçekleştirilen bir programla “Turkish Passport” adlı belgesel film, Columbia Üniversitesi’nde gösterildi.

Türkiye’nin New York Başkonsolosu Levent Bilgen, film gösterimi öncesinde yaptığı konuşmada “Türk diplomatların tarihte oynadıkları büyük role hepimiz bir daha şahit olduk. Çok gurur verici bir durum. Filmin izletilmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” dedi.baskosolos leven bilgenweb icin

İsrail’in New York Başkonsolosluğu Basın Sözcüsü Shahar Azani ise, Kur’an-ı Kerim’de insan hayatını kurtarmanın önemine vurgu yapıldığını hatırlattı. Azani, belgeselin bu zamana kadar belki de çok kişinin bilmediği gerçekleri gün ışığına çıkaracağını belirtti. Belgeselin ‘tek kelimeyle harika’ olduğunu söyleyen Azani, “Diplomatlar çok sayıda Yahudi vatandaşın hayatını kurtarıyor. Demek ki insan isterse neler yapabiliyor. Bu belgeseli, herkesin izlemesini tavsiye ederim.” diye konuştu.

Belgeseli çok beğendiğini söyleyen New York Eyalet Milletvekili Steven H. Cymbrowitz , “Temsil ettiğim insanlar arasında hem Yahudi hem de çok sayıda Türk vatandaşı var. Bu durum beni çok mutlu ediyor. Belgeselde, Türklerin Yahudiler için büyük fedakarlıklar yaptıklarını gördük. Bu filmin bizlerle buluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

New York Türk Kültür Merkezi (TCC) Başkanı Zafer Akın, bu tarz etkinlikler yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Belgeseli izleyen Yahudi asıllı Columbia Üniversitesi öğrencisi Emily Winograd daha önce Türk diplomatların, Yahudiler için bu kadar fedakarlık yaptıklarının hiç duymadığını söyledi. Winograd, filmi izleyince Türk diplomatların birer kahraman gibi davrandığını gördüğünü dile getirdi.

Türk öğrenci Ekin Ataman ise bu filmin özellikle Yahudilerin ağırlıkta olduğu Columbia Üniversitesi’nde izletilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Programa New York Başkonsolosu M. Levent Bilgen, TCC Başkanı Zafer Akın, TCC Başkan Yardımcısı Mehmet Kılıç, İsrail New York Başkonsolosluğu’nun Basın Sözcüsü Shahar Azani, New York Eyalet Milletvekili Steven H. Cymbrowitz ve Türk-Amerikan İş Geliştirme Konseyi Başkanı Ahmet Avcı (TABİD) ve çok sayıda davetki katıldı. new york milletvekili

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.