Slyvia Plath’in Sırça Fanus’unun prova baskısı bulundu

Slyvia Plath’in Sırça Fanus’unun prova baskısı bulundu

Amerikalı yazar Sylvia Plath’in hayattayken kaleme aldığı tek romanı Sırça Fanus’un nadir bulunan prova baskısı ortaya çıktı. Kitap, Londra’da açık arttırmayla satılacak.

Henüz 30 yaşındayken, 1963’de trajik biçimdeki intiharıyla tanınan ünlü Amerikalı şair ve yazar Sylvia Plath’ın bilinen tek romanı The Bell Jar / Sırça Fanus‘un henüz baskıya girmeden önceki düzeltilmemiş prova baskısı, 24 Haziran’da Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde açık artırmaya çıkacak.

Kitaplığında 25 yıldan fazla bir süredir bulunan baskının “nadir kitap” olduğunu öğrenince soluğu hemen Bonhams Müzayede Evi’nde alan emekli bir memur, eseri öğrencilik yıllarında bir sahaftan aldığını açıkladı. Aynı zamanda bir blog yazarı olan Lucy Withay, 1985’te satın aldığı kitabın fiyatını hatırlayamadığını ancak o dönemler “beş parasız” olduğu için ödediği rakamın yüksek olmadığını sözlerine ekledi.

Sırça Fanus’un prova baskının üzerinde “Satılamaz” ve “Düzeltilmemiş Prova Baskısı” ibareleri bulunuyor. The Bell Jar başlığıyla basılan prova baskısı kitabın yazarı olarak Victoria Lucas ismi de göze çarpan detaylar arasında.

Victoria Lucas’ın Sylvia Plath’ın takma adı olduğu ve romanın 1966’ya kadar bu isimle basıldığı açıklandı. Plath’ın otobiyografik nitelikteki romanı sayılan The Bell Jar / Sırça Fanus’un müzayedeye çıkarılan prova baskısının üzerindeki takma isim, önceleri kitaptaki karakterlerden biri olan Esther Greenwood imiş.

Ancak Plath, hem bu karakteri, hem de yazarın takma adını Victoria Lucas olarak değiştirmiş. Prova baskı üzerinde 70’den fazla metin düzeltmesi olduğunu açıklayan Bonhams, düzeltmelerden sonraki nihai baskının, 1963’de Heinemann Yayınevi tarafından yapıldığını belirtti.

Yaşamı boyunca psikiyatrik bipolar bozukluk rahatsızlığıyla boğuşan Plath, prova baskı üzerindeki düzeltmeleri, hastanede olduğu sırada yapmış. Plath’ın o sırada hastanede olma sebebi ise çok sayıda ilaç alarak intihar etme giriminde bulunmasıydı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.