‘Selma’nın diyalogları tartışma yarattı

‘Selma’nın diyalogları tartışma yarattı

ABD’de siyah haklar hareketinin 1965 yılında Selma kasabasından Montgomery şehrine kadar düzenlediği ve sonu kanlı biten büyük yürüyüşün öyküsünün anlatıldığı Selma filminde, hareketin lideri Martin Luther King’in ABD Başkanı Lyndon B. Johnson ile görüşmesinde geçen diyaloglar, büyük tartışma konusu oldu.

Martin Luther King’in anılarında yazdığı şekilde çekilen filmdeki diyaloglara göre, Selma yürüyüşünden önce, Aralık 1964’de King, ABD Başkanı Johnson ile Beyaz Saray’da görüşmüş. Johnson, King’e siyahlara oy hakkını gündeme getirmemesini, fakirlikle mücadele etmenin daha öncelikli konu olduğunu söylemiş.

King’in anıları ve Selma filmine göre, Johnson, “Siyahlara oy hakkı, beklemek zorunda kalacak” demiş. Ancak Lyndon Johnson dönemini inceleyen bazı tarihçiler, Johnson’ın King’e bu eylemi düzenlemesini tavsiye ettiğini aksi halde Güney eyaletlerini ikna edemeyeceğini söylediğini öne sürüyor. Johnson’ın 1964 ortalarında siyahlara oy hakkı için bir yasa tasarısı hazırlığına başlanmasını istemesini de buna kanıt olarak gösteriyorlar.

King’in, 1998’de Clayburn Carson tarafından derlenen anılarına göre, Johnson ile görüşmesinde siyahlara oy hakkının derhal gündeme gelmesini isteyen siyah lidere ABD Başkanı şu cevabı vermiş: “Martin, bu konuda haklısın, bunu eninde sonunda gündeme alacağım, ancak yasayı bu dönem Kongre’den geçiremem”.

Johnson’ın eski yardımcısı Joseph A. Califano’ya göre ise eski ABD Başkanı, King ile birlikte yasayı çıkartmak için ortaklaşa çalışıyordu ve Johnson, bu yasanın çıkması konusunda çok hevesliydi. Hatta Johnson, King’den, Selma gibi bir yerde bir kasaba bulup, büyük bir gösteri düzenlemesini dahi talep etmişti. Johnson’ın eski özel danışmanı Eric F. Goldman’ın 1969’da yazdığı The Tragedy of Lyndon Johnson adlı kitaba göre de, Jıohnson, King’e hayran değildi ve onun düşüncelerinin nasıl uzun dönemde hayata geçirilebileceğini sorguluyordu. Ayrıca, King’den herhangi bir gösteri yapılmasını da istememişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.