Rüşdi’nin edebiyat zevki tepki topladı

Rüşdi’nin edebiyat zevki tepki topladı

Man Booker Edebiyat Ödüllü Salman Rüşdi’nin GoodReads web sitesindeki hesabında bazı kitaplar ve yazarları için anormal düşük puanlamalarda bulunması ayrıca aşağılamaya varan bazı yorumlar yazması tepki çekti.

Rüşdi, yazdıklarının gizli olduğunu sandığını ve kamuoyu tarafından okunacağını bilmediğini söyleyerek kendini savunmaya çalıştı.

Rüşdi, sitedeki hesabında, yazar Kingsley Amis’in Lucky Jim ile yazar Harper Lee’nin To Kill a Mockingbird /Bülbülü Öldürmek kitaplarına beş üzerinden üç puan verdi.

Ayrıca Elizabeth Bowen’ın The Death of the Heart’ı ile Max Beerbohm’un Zuleika Dobson adlı romanına da son derece düşük puanlar verdi.

Buna karşılık F. Scott Fitzgerald’ın The Great Gatsby’si, Henry James’in The Golden Bowl’u ve Evelyn Waugh’un A Handful of Dust’ı, Rüşdi’den “tam not” almayı başarabildi.

Ancak Rüşdi’nin en çok VS Naipaul’un A House for Mr Biswas’ına beş yıldız vermesi hayal kırıklığı yarattı. Zira Naipaul geçmişte, Rüşdi için verilen ölüm fetvası için “Edebiyat eleştirisinin en aşırı biçimi” şeklinde alay eden ifadelerde bulunmuştu.

Rüşdi ise “Yayınlanacağını bilmiyordum” savunmasına rağmen Kingsley Amis hakkındaki yorum ve puanlamalarını sitede olduğu gibi bıraktı. Hatta bunun için şu notu bile düştü: “Kingsley Amis’in eserlerini sevmiyorum, o kadar. Herhangi bir şey açıklamak zorunda değilim, bu yorum kalsın.”

Rüşdi’nin GoodReads web sitesindeki hesabında yayınlanan Goethe ve Samuel Beckett hakkındaki şaşırtıcı yorumları ise şöyle: James Joyce’un Ulysses’i üzerine: “Asla bu tip saçmalıkları okumadım. Kitabın ilk iki bölümünü rahatlıkla geçebilirsiniz…”

Goethe’s Faust’u üzerine : “Başarı, o kadar sıkıcı ve sinir bozucu ki… Beethoven tarzı bir tür iyimserlik bu.”

Samuel Beckett üzerine : “Beckett’ın sıkıcı yazılarından gerçekten nefret ediyorum: Her bir cümlesi, kulaklarımı tırmalıyor, hatta tecavüz ediyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.