PEN’in Charlie Hebdo ödülüne 6 yazardan protesto

PEN’in Charlie Hebdo ödülüne 6 yazardan protesto

PEN- ABD şubesinin Özgürlük ve İfade Özgürlüğü Cesaret Ödülü’nü Charlie Hebdo’ya vereceğini açıklaması üzerine altı yazar törenden çekildi. Ünlü yazar Salman Rüşdi ise protestocu yazarları korkaklıkla suçladı.

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN, ABD Şubesi’nin bu yılki Özgürlük ve İfade Özgürlüğü Cesaret Ödülü’nü, Ocak ayında saldırıya uğrayarak yazar ve çizerlerini kaybeden Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo‘ya vermesini protesto eden altı yazar, ödül töreninden çekildiklerini açıkladı.

5 Mayıs’ta Manhattan’da yer alan American Museum of Natural History’deki ödül törenine katılmayacaklarını açıklayan altı roman yazarının isimleri şöyle: Peter Carey, Michael Ondaatje, Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner ve Taiye Selasi.

Michael Ondaatje, filme de aktarılan ödüllü İngiliz Hasta/ The English Patient romanıyla tanınıyor. Booker ödüllü Peter Carey de, protestocu yazarların hepsinin, hükümet baskılarına karşı ifade özgürlüğünü savunan isimler olduğunu vurgulayarak, “İfade özgürlüğü konusunun, PEN Amerika’nın tepeden inme belirleyeceği bir konu olmadığını” ifade etti. Carey, bu durumun, “PEN’in Fransız toplumundaki kültürel kibre karşı körlüğünün göstergesi olduğunu” belirtti.

Protestocu yazarlardan Rachel Kushner ise Charlie Hebdo’ nun “kültürel hoşgörüsüzlüğün” simgesi hâline geldiğini ve “tepeden inmeci seküler görüşlerin” taraftarlığını yaptığını öne sürdü.

“ALTI KÜÇÜK KORKAK”

Yazarların bu tepkisine Şeytan Ayetleri kitabı dolayısıyla hakkında ölüm fermanı çıkarılan ve yıllardır gizlenmek zorunda kalan yazar Salman Rüşdi, sert biçimde karşı çıktı.

Rüşdi, Twitter’daki hesabından açıklamada, protestocu altı yazar için hakaretamiz ifadeler kullandı. Yazarlar hakkında “Altı küçük korkak” nitelemesinde bulunan Rüşdi, “PEN, ifade özgürlüğünü savunan bir örgüt ise karikatür çizdikleri için insanların öldürülmesini savunamaz, böyle davranırsa, açıkçası, bu örgüt, isminin anlamını ve değerinin yitirir” dedi.

Rüşdi, sözlerinin, Peter Carey ve Michael Ondaatje dâhil bütün protestocu yazarlara yönelik olduğunu ve bunları başkalarının izlememesini umduğunu da kaydetti.

PEN ABD Şubesi’nin Charlie Hebdo‘ya vereceği ödülü, derginin genel yayın yönetmeni Gerard Biard ile dergi çalışanlarından Jean-Baptiste Thoret alacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.