Oxford’dan domuz yasağı

Oxford’dan domuz yasağı

Dünyanın önde gelen yayınevlerinden Oxford University Press’in (OUP), Müslüman ve Yahudi toplumun üyelerine rahatsızlık vermemek adına özellikle çocuk kitaplarında domuz ve domuzla bağlantılı metin ve resimlerin kullanımına yasak getirdiği belirtildi.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, yayınevinin çocuk kitabı yazarlarına getirdiği yasak; BBC Radyo 4’ün sunucusu Jim Naughtie’nin, programda, yayınevinden bir yazara gönderilen mektubun içeriğini dinleyicilerle paylaşması üzerine ortaya çıktı.

Naughtie, mektupta OUP tarafından yasak konulan metin ve resimlerin “sosisler de dahil domuz, domuz ürünü gibi algılanacak her şeyi” içerdiğini belirtti.

Yayınevi uygulamalarının arkasında durdu ve kitapların yurtdışına satışının yapılabilmesi için “diğer kültürlerde kabul edilmesi” gerektiğini kaydetti.

Açıklamada, yayın ilkelerinde yakın geçmişte herhangi bir değişiklik yapılmadığı vurgulandı ve şu ifadeler kullanıldı: “OUP, baskılarında domuz ve domuz ürünlerinin üzerini örtmüyor. Eğitim alanında çalışan bazı yazarlarımızı, kültür farklılıkları ile diğer kültürlerin hassasiyetlerinin saygıyla dikkate alınması yönünde teşvik ediyoruz.” İngiltere’deki Müslüman ve Yahudi toplumun bazı üyeleri ise yayınevinin bu uygulamasını eleştirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.