Oscar’ın ‘Artist’i

Oscar’ın ‘Artist’i

84. Oscar ödüllerinin galibi siyah-beyaz sessiz film ‘The Artist’ oldu. Yönetmen Michel Hazanavicius ile başrol erkek oyuncusu Jean Dujardin’e de ödül kazandıran yapım, en iyi film de dâhil beş dalda Oscar aldı. Martin Scorsese’nin ‘Hugo’su teknik dallarda beş ödül alırken; yabancı film Oscar’ı ilk kez bir İran filmine gitti.


Oscar ödüllerinde ‘nostalji’ galip geldi. Fransız yönetmen Michel Hazanavicius’un yönettiği siyah-beyaz sessiz film ‘The Artist’ gecenin galibi oldu. En iyi film, yönetmen ve erkek oyuncu da dâhil olmak üzere beş ödül alan yapım, Oscar tarihinin en iyi film seçilen ikinci sessiz filmi oldu. İlkini ise, ilk Oscar töreninin düzenlendiği 1929’da ödülü alan William A. Wellman imzalı ‘Wings’ almıştı. 84. Oscar ödüllerinde Martin Scorsese’nin yönettiği üç boyutlu ‘Hugo’ filmi, ana dallarda kendini gösteremese de, görsel yönetmen ve sanat yönetimi gibi teknik dallarda beş ödül aldı.

Sunuculuğunu Billy Crystal’ın yaptığı gecede, en iyi erkek oyuncu ödülü ‘The Artist’in Fransız oyuncusu Jean Dujardin’in; en iyi kadın oyuncu ödülü de ‘Demir Leydi’deki performansıyla Meryl Streep’in oldu. Daha önce Sophie’nin Seçimi (1982) ve Kramer vs. Kramer (1979) filmleriyle en iyi kadın oyuncu seçilen Streep, 17. Oscar adaylığında üçüncü kez Oscar’a uzandı. Orijinal senaryoda Woody Allen’ın ‘Paris’te Geceyarısı’ ödül alırken; uyarlama dalında Hawaiili yazar Kaui Hart Hemmings’in kitabından uyarlanan Alexander Payne imzalı ‘Senden Bana Kalan’ (The Descendants) rakiplerinin arasından sıyrıldı. Animasyon dalında ise Gore Verbinski’nin sıra dışı filmi ‘Rango’ ödülü kucakladı.

Oscar ödülleri İran ve Pakistan için ilklere sahne oldu. Yabancı dilde en iyi film dalında, Asghar Ferhadi’nin ‘Bir Ayrılık’ı, Oscar kazanan ilk İran filmi oldu. Mecid Mecidi’nin ‘Cennetin Çocukları’ filmi 1999 yılında aday olarak listede yer almıştı. Ferhadi’nin ”Bugün bizi dünyanın dört bir yanında milyonlarca İranlı seyrediyor. Eminim hepsi çok mutlular. İran haklı mutlu çünkü siyasetçilerin savaş, tehdit ve saldırıdan söz ettiği bir dönemde ülkelerinin ismi, siyasetin tozu altında saklanan zengin, köklü bir tarihe sahip ve muhteşem kültürü ile anılıyor.” şeklindeki konuşması da aynı ölçüde ilgi çekiciydi. Pakistanlı kadın yönetmen Şermin Obaid’in yönettiği kadına şiddeti konu alan ‘Saving Face’ ise en iyi kısa metrajlı belgesel dalında Oscar ödülü kazandı. 

84. Oscar ödüllerinin ‘en iyi’leri

Film: The Artist

Yönetmen: Michel Hazanavicius (The Artist)

Erkek oyuncu: Jean Dujardin (The Artist)

Kadın oyuncu: Meryl Streep (Demir Leydi)

Yardımcı erkek oyuncu: Christopher Plummer (The Beginners)

Yardımcı kadın oyuncu: Octavia Spencer (Duyguların Rengi)

Orijinal senaryo: Paris’te Geceyarısı (Woody Allen)

Uyarlama senaryo: Senden Bana Kalan (Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash)

Animasyon: Rango (Gore Verbinski)

Yabancı film: Bir Ayrılık (Asghar Ferhadi)

Görüntü yönetimi: Robert Richardson (Hugo)

Müzik: Ludovic Bource (The Artist)

Kurgu: Angus Wall, Kirk Baxter (Ejderha Dövmeli Kız)

Sanat yönetimi: Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo (Hugo)

Kostüm tasarımı: Mark Bridges (The Artist)

Makyaj: Mark Coulier, J. Roy Helland (Demir Leydi)

Şarkı: Man or Muppet (Bret McKenzie / Muppets)

Ses miksajı: Tom Fleischman, John Midgley (Hugo)

Ses kurgusu: Philip Stockton, Eugene Gearty (Hugo)

Görsel efekt: Robert Legato, Joss Williams, Ben Grossmann, Alex Henning (Hugo)

Belgesel: Yenilmeyen / Undefeated

Belgesel kısa film: Saving Face

Animasyon kısa film: Bay Morris Lessmore’un Fantastik Uçuş Kitapları

Kısa film: Sahil / The Shore

KÜLTÜR-SANAT

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.