OSCAR yolunda Amerikan milliyetçiliği

OSCAR yolunda Amerikan milliyetçiliği

85. Oscar Ödülleri’nde Argo, Lincoln ve Zero Dark Thirty filmleri dolayısıyla Amerikan milliyetçiliği rüzgârı esebilir. Eğer bu gece ödül törenini izleyecekseniz, “Kahraman Amerikan askerlerine” ya da “Fedakâr ABD diplomatlarına” selam gönderen ödül konuşmalarına hazırlıklı olun!

85. Oscar Ödülleri bu gece Los Angeles’ta düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Geçtiğimiz yıl, Hugo, Artist, Savaş Atı filmleriyle sinema tarihine saygı duruşuna geçen Oscar yarışında bu yıl rüzgâr Amerikan tarihinden yana esiyor. Dolayısıyla, bu gece ödül törenini izleyecekler, Amerikan milliyetçiliği rüzgârına karşı hazırlıklı olmalı. En iyi film dalının güçlü adaylarından Argo, Lincoln ve Zero Dark Thirty filmleri dolayısıyla gecede milliyetçi bir havanın eseceğini söylemek kehanet olmaz. Altın Küre’nin en iyisi seçilen Argo’nun yapımcısı, konuşmasında ‘fedakâr diplomatlara’ selam göndermeyi ihmal etmemişti. Aynı törende, Lincoln filminin sunumunu yapmak için sahneye gelen ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton’ın, Amerikan halkına yaptığı ‘birlik ve beraberlik’ çağrısını da hatırlayalım. Amerikan tarihinin üç farklı dönemine eğilen bu üç filme bakınca mesele daha da netlik kazanıyor.

ARGO’NUN ÖDÜL ALAMAMASI SÜRPRİZ!

Altın Küre ve BAFTA dâhil olmak üzere Oscar yolundaki tüm ‘haberci’ ödülleri toplayan ‘Argo’, bu gecenin en büyük favorisi. Yönetmenliği oyunculuğundan daha çok övgü toplayan Ben Affleck’in üçüncü kez kamera arkasına geçtiği ‘Argo’, en iyi film ve uyarlama senaryo başta olmak üzere yedi dalda aday. Her ne kadar, Akademi üyeleri onu ‘yönetmen’ dalında aday göstermeyip “Oyuncusun sen, oyuncu kal!” dese de Affleck’in yönettiği filmin ödülü alamaması ‘sürpriz’ sayılır.

‘Argo’, 1979 İran Devrimi sırasında Tahran’daki ABD Büyükelçiliği’nde rehin tutulan 6 diplomatın CIA tarafından ‘sinema hilesiyle’ kurtarılmasını anlatıyor. Bir CIA operasyonunu anlatması itibarıyla filmin ‘fedakâr, zeki ve tek başına’ ajan profili zaten beklenen bir durum. Argo’nun farklılığı Hollywood’un bu ‘kahramanlık’taki payını teslim etmesi. Söz konusu operasyona Hollywood yapımcıları lojistik desteğini esirgemiyor. Film, bir ‘kahramanlık’ öyküsü anlatırken, Hollywood’un nasıl da CIA emrine girmeye hazır ve nazır bir nefer olduğunu da gösteriyor.

12 dalda Oscar’a aday olan ‘Lincoln’ ise ‘birlik ve beraberlik’ filmi. ABD’nin efsane başkanı Abraham Lincoln üzerinden günümüz siyasetine ve özellikle Obama yönetimine önemli mesajlar gönderiyor. ‘Zero Dark Thirty’, Oscar yarışının bir başka ‘operasyon’ filmi. 11 Eylül terör saldırılarının faili Usame bin Ladin’in yakalanma operasyonunu ve öncesindeki süreci anlatan film, Lincoln ve Argo’dan daha ‘soğuk ve sert’ bir tonda esiyor. 2010 yılında ‘Ölümcül Tuzak’ filmiyle en iyi film ve yönetmen dallarında Oscar alan Kathryn Bigelow’un elinden çıkan Zero Dark Thirty, CIA’in yurtdışında yaptığı yasa dışı işkenceleri meşrulaştırmakla suçlanmıştı. Bigelow, üç yıl önceki ödül konuşmasında “Kahraman Amerikan askerlerine” selam göndermişti. Bu gece bir ödül alırsa yine aynı minvalde bir konuşma yapması sürpriz olmaz.

85. Oscar ödül yarışında öne çıkan bu üç filme baktığımızda, Amerikan milliyetçiliği rüzgârı esmesi normal. Zira, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin verdiği Oscar ödülleri evrensel değil, ‘ulusal’ ödüller! Törende ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ ödülü için yarışan birkaç yapımın bulunması buna engel değil. Belki de, Hollywood’dan ve Oscar ödüllerinden ‘evrensel’ mesajlar bekleyen bizlerde bir sorun vardır. Eğer bu gece 85. Oscar Ödülleri’ni izleyecekseniz, “Dünyadaki Amerikan askerlerine…” ya da “Fedakâr ABD diplomatlarına…” selam gönderen ödül konuşmalarına hazırlıklı olun!

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.