Oscar araştırmacı gazeteciliğin

Oscar araştırmacı gazeteciliğin

Tartışmalar ile başlayan, ödül alanlar kadar sahneye çıkan sunucuların da verdiği mesajlarla devam eden 88. Oscar Ödülleri’nde gecenin belki de en büyük sürprizi En İyi Film dalında yaşandı.

Chris Rock’ın sunuculuğunda başlayan gecede, ünlü komedyen #OscarSoWhite (#OskarÇokBeyaz) protestolarına değinen bir konuşma yaptı.

Rock “Beyaz insanların ödülleri töreni olarak da bildiğiniz tören başladı” dedi. “Bu 88’inci Oscar Töreni. Neden şimdi protesto ediyoruz?” diye soran Rock, “Siyah adayın olmadığı en az 82 tören vardı” eleştirisi yöneltti.

Gecede ilk ödülünü ‘en iyi özgün senaryo’ ile Spotlight filminin senaryosuyla Josh Singer ve Tom McCarthy kazandı. Ödülü alırken “Gazeteciler iktidarı hesap verebilir olmaya zorluyor” mesajı verildi.

Bu noktadan sonra Oscar’da Mad Max: Fury Road fırtınası esmeye başladı. 10 dalda Oscar’a aday olan film teknik dallarda aldığı altı Oscar ile gecenin en fazla ödül kazanan yapımı oldu.

Oscar’daki ilk sürpriz olarak değerlendirilecek durum En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında favori gösterilen Kate Winslet yerine Alicia Vikander’in ödülü almasıyla oldu.

Uzunca bir süre beklenen kişilerin Oscar kazanmasının ardından merak edilen bir diğer ödül sahibini buldu. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Credd filmindeki rolüyle favori görünen Sylvester Stallone, Mark  Rylance’a yenildi.

Ünlü müzik adamı John Williams 50. defa Oscar’a aday olurken ödülü Ennio Morricone kazandı.

Görüntü Yönetmeni dalında ise Emmanuel Lubezki arka arkaya üçüncü defa ödülü kazanarak bu konuda bir rekor kırdı.

Gecenin en göz dolduran performansı ise ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın sunumu ile sahneye gelen Lady Gaga’ya aitti. “Til It Happens To You” şarkısı ve ardından seyirciye taciz kurbanlarıyla selam vermesiyle seyirci ünlü şarkıcıyı ayakta alkışladı.

Deniz Gamze Ergüven’in Mustang filminin yarıştığı En İyi Yabancı Dilde Film ödülünü ise Macar yapımı Saul’un Oğlu kazandı.

En İyi Kadın Oyuncu Brie Larson, En İyi Erkek Oyuncu Leonardo DiCaprio ve En İyi Yönetmen dalında Alejandro Innaritu’nun Oscar’ı kazanmasının ardından sıra En İyi Film’e geldi.

Geri Dönüş (The Revenant) ile Mad Max: Fury Roadarasında geçeceği düşünülen yarışın galibi ise Katolik Kilise’nin pedofil skandalını ortaya çıkaran gazetecileri anlatan Spotlight filmi oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.